Het is weer veilig om rauwe rucola- en mosterdkiemen te eten

Rauwe rucolakiemen en mosterdkiemen zijn weer zonder gevaar te nuttigen. De kiemen werden een maand geleden uit de handel gehaald, maar zijn nu door de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijgegeven. Zij volgt het advies van de Voedsel en Waren Autoriteit op.

Rauwe fenegriekkiemen eten wordt - net als in Groot-Brittanië en Duitsland - nog steeds ontraden. Mensen die toch rauwe fenegriekkiemen hebben gegeten, wordt aangeraden bij de eerste tekenen van diarree contact op te nemen met de huisarts.

Dat meldt persbureau Novum.

De drie soorten groente werden eind juni van de markt gehaald nadat in de omgeving van Bordeaux mensen de EHEC-bacterie en de nieraandoening HUS hadden opgelopen. De gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie bleek van hetzelfde type te zijn dat in Duitsland ruim vijftig mensen het leven heeft gekost.

De EHEC-bacterie kan worden gedood door groente minimaal dertig seconden te verhitten tot boven de 70 graden.