Gelukkig, moddergooiend gezin

Modern Family, seizoen 124 afl.€ 22,99

Mannnnnnnyyyyiiiieee!!” Wie op RTL 5 al een paar afleveringen van Modern Family heeft bekeken, weet precies hoe Gloria Delgado (Sofía Vergara) met haar schelle stem haar te dikke zoontje Manny (Rico Rodriguez II) tot de orde roept. Heerlijk is het om naar die luide, veel te aanwezige Colombiaanse te kijken die met haar cup DD, bijeen gehouden in veel te strakke jurkjes, het gezin in de houdgreep heeft. Want ondanks haar onredelijke Zuid-Amerikaanse temperament, blijkt Gloria in het bezit van een gouden hart. En dat geldt in feite voor iedereen die, direct of indirect, deel uitmaakt van de familie Pritchett.

Modern Family is een Amerikaanse komische televisieserie uit 2009 van ABC die sinds kort op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden en waarvan seizoen 1 nu uit is op dvd. De comedy, die qua camerawerk en montage sterk lijkt op The Office, draait rond drie gezinnen die samen één grote familie vormen. Pater familias is Jay Pritchett (Ed O’Neill, bekend als de eeuwig stoïcijnse Al Bundy uit Married with Children) die is getrouwd met Gloria. Zij heeft al een zoon uit een vorig huwelijk, Manny. Uit zijn huwelijk met zijn eerste vrouw Dede heeft Jay twee kinderen: zoon Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) is homoseksueel en heeft een relatie met Cameron Tucker (Eric Stonestreet). Samen hebben ze een Vietnamees adoptiekind, Lily.

Dochter Claire Dunphy (Julie Bowen), is getrouwd met Phil Dunphy (Ty Burrell). Zij hebben drie kinderen: de ijdele Haley, wijsneusje Alex en Luke die het liefst met een zak over zijn hoofd op de trampoline springt. De ingewikkelde familiestructuren vormen telkens de basis voor hilarische situaties. Afgezien van de puntige conversaties zijn er telkens absurdistische momenten die de kijker buikpijn van het lachen bezorgen. Zo raakt Jay bij het omkleden in de sportschool per ongeluk met zijn billen het blote achterwerk van Cameron (moonlanding) en slacht Mitchell in slow motion een duif. Hoogtepunt is de scène waarin iedereen, op verzoek van de perfectionistische Claire, in het wit gekleed bijeenkomt voor een familieportret in de tuin.

Terwijl de fotograaf wanhopig probeert een goed moment vast te leggen, worden onderlinge frustraties en geheimen (Gloria heeft gezoend met Phil, Claire ergert zich aan het sexy jurkje van Gloria ) uitgesproken en tenslotte beslecht met een moddergevecht. Vies en vuil, elkaar giechelend omarmend, poseren ze ten slotte voor de camera. Een mooie metafoor voor elk gezin dat streeft naar volmaaktheid maar genoegen moet nemen met wat er is. Dat de serie door de Amerikaanse pers werd uitgeroepen tot beste nieuwe sitcom is meer dan terecht.

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak