FIFA schorst Bin Hammam voor het leven in omkopingszaak

De FIFA heeft Mohammed bin Hammam geschorst voor het leven, nadat hij schuldig is bevonden aan omkoping van kiezers in de presidentsverkiezingen.

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond oordeelde dat de Qatarese kandidaat voor 40.000 euro aan steekpenningen heeft betaald aan Caribische ambtenaren in ruil voor steun voor zijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap. Hij ging de strijd aan met zittend (en inmiddels herkozen) voorzitter Sepp Blatter. In mei trok hij zich echter terug uit de race, omdat hij niet langer “kon toestaan” dat de naam die hij zo lief had “meer en meer door het slijk wordt gehaald als gevolg van de competitie tussen twee individuen”.

Zijn vertrek kwam vlak voordat hij samen met Blatter en FIFA vice-voorzitter Jack Warner op een hoorzitting moest verschijnen bij de ethische commissie van de FIFA. Het onderzoek naar Blatter werd eind die maand gestaakt.

Bin Hammam weigerde medewerking aan het FIFA-onderzoek en woonde ook de hoorzitting gisteren niet bij. Hij ontkent wangedrag, maar schreef gisteren op zijn website dat hij verwachtte schuldig te worden bevonden en kondigde meteen een hoger beroep aan.

Bin Hammam is de hoogste FIFA-functionaris veroordeeld wegens corruptie ooit in zijn 107-jarige geschiedenis.