Politie Oslo: dodental stijgt naar 91, ‘christenfundamentalist’ verdacht van beide aanslagen

De politie van Oslo tijdens de persconferentie. Screenshot NRK
De politie van Oslo tijdens de persconferentie. Screenshot NRK

Het dodental van de schietpartij op het eilandje Utoya is opgelopen tot 84. Verwacht wordt dat dat aantal nog verder zal stijgen. Met de zeven bevestigde doden van de explosie in Oslo komt het totaal op 91.

Dat zei de politie van Oslo vanmorgen op een persconferentie. De politie verdenkt de gisteren gearresteerde verdachte van de bomexplosie én de schietpartij. Zijn appartement wordt nog verder onderzocht en er is nog niet te zeggen of er ook anderen bij betrokken waren.

De verdachte is niet eerder in aanraking geweest met de politie, bevestigde de woordvoerder. Vannacht werd ook al gemeld dat hij buiten wat verkeersboetes nooit in beeld is geweest bij de politie. Hij zei verder dat de verdachte, afgaande op wat hij online plaatste, een “rechts georiënteerde Christenfundamentalist” genoemd kan worden.

De woordvoerder van de politie weigerde een persoonlijke mening te geven over de daad, naar aanleiding van een vraag of hij denkt dat één man zo’n uitvoerig georganiseerde aanval kan plannen en uitvoeren. “Ik ga enkel uit van de bevindingen van de politie”, zei hij.