Diplomaat: Gaddafi moet aftreden maar mag in Libië blijven

Een politieke oplossing in Libië kan beginnen met een staakt-het-vuren, onmiddellijk gevolgd door de vorming van een overgangsbestuur van evenveel rebellen als regeringsvertegenwoordigers, met uitzondering van de Libische leider Moammar Gaddafi en zijn zoons.

Volgens een hoge Europese diplomaat zijn dit de belangrijkste elementen van een vredesplan dat de speciale afgezant naar Libië van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bij zijn bezoek aan Tripoli aan het bewind zal voorleggen. Deze afgezant zou komende week vertrekken.

Volgens de diplomaat zou Gaddafi moeten terugtreden, maar waar dat tot dusverre een voorwaarde vooraf van de internationale gemeenschap is, zou het onderdeel van het proces worden. Het overgangsbestuur zou een president benoemen, de controle hebben over politie, strijdkrachten en veiligheidsdiensten en toezien op een verzoeningsproces dat leidt naar verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering. Volgens de diplomaat is het alleen denkbaar dat Gaddafi zo’n oplossing accepteert als hij garanties krijgt dat hij niet onmiddellijk wordt overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat hem heeft aangeklaagd op beschuldiging van misdrijven tegen de menselijkheid. De afgelopen week hebben enkele westerse leiders, onder wie de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Italië, in een verschuiving van hun standpunt verklaard dat Gaddafi wat hen betreft in Libië zou kunnen blijven, mits hij van alle macht afstand doet. Het probleem van het Westen is dat de kostbare oorlog tegen Gaddafi veel langer duurt dan het had voorzien, terwijl het einde niet in zicht is. Zelfs met luchtsteun van de NAVO boeken de rebellen slechts langzaam voortgang. (Reuters, AP)