Design onder de balken

Op Texel eten met een ster en logeren in een designhotel? Het kan bij Culinaire Verwennerij bij Jef en Texel Suites.

Knus en design. Het zijn twee begrippen die zich doorgaans niet zo goed laten combineren. Maar bij Texel Suites – naar eigen zeggen het enige designhotel op Texel – is het warempel echt knus. En niet alleen omdat de Eames- en Van der Rohe-stoelen zijn gecombineerd met gebloemde waxinelichtjeshouders en een deurstopper in de vorm van een duwend mannetje.

Het uitzicht (door de kleine ramen) is bijvoorbeeld al heel gezellig: lammetjes op de dijk en zeilschepen in de haven. En wat ook zo knus is: de prachtige berg fruit in de fruitschaal die – al dan niet met behulp van de sapcentrifuge – helemaal op mag. Dat de wijnklimaatkast helemaal vol zit, geeft ook een enorm huiselijk gevoel.

Maar het allerknust nog wel is dat achter deze designsuites geen doorgestylde eigenaars schuilgaan, maar een geboren Texels echtpaar. In 2006 opende het in de historische haven van Oudeschild zijn designhotel. „Dit oude pakhuis was ooit de grootste duiventil van Europa”, zegt Arie Pieter Grootjen, wiens ruwe-bolster-blanke-pitverschijning herinneringen oproept aan Sil de Strand- jutter. We kunnen hem altijd bellen, zegt hij, als hij de suite heeft getoond. Maar er viel niets te bellen, want alles was in orde. Ja, ’s nacht dachten we aan hem, toen het een half uur duurde voordat we door hadden hoe de ledverlichting uit moest, maar toen durfden we hem niet wakker te maken.

We sliepen in suite 3, met onder de balken in de nok een één- en een tweepersoonsslaapkamer met heerlijke boxspringbedden. De keuken annex woonkamer is op de derde verdieping van het hoge pakhuis. Deze suite heeft een oppervlakte van 90 vierkante meter en is uitermate geschikt als verblijf voor een korte strandvakantie. In de donkere, strakke badkamer met twee regendouches is het zand er zo weer afgespoeld en de roestvrijstalen keuken heeft goede potten en pannen. De koelkast zit vol met heerlijkheden voor het ontbijt, en er is een goed en gemakkelijk te bedienen espresso-apparaat. U kunt ook beneden in restaurant ’t Pakhuus eten, daar doen ze prima dingen met vis, maar vraag wel of ze geen kaas over de salade strooien.

Texel Suites, Haven 8, 1792 AE Oudeschild, 0222-31 35 81. De prijs van suite 3 bij een bezetting van 2 personen is in het hoogseizoen 270 euro per nacht. Voor alle prijzen zie www.texelsuites.com

    • Monique Snoeijen
    • Milou van Rossum