De Tour: alles komt nu aan op de tijdrit

Andy Schleck in de gele trui, die hij gisteren veroverde en vandaag moet verdedigen. Foto Reuters / Denis Balibouse

Precies drie weken geleden begon de Tour de France. Vandaag, in de 42 kilometer lange tijdrit, wordt uitgemaakt wie morgen de gele trui naar Parijs mag rijden. Andy Schleck en Cadel Evans zijn de grootste kanshebbers.

De rit van vandaag:

En de top van het algemeen klassement ziet er nu zo uit:

Andy Schleck (fietste in totaal 82 uur, 48 minuten en 43 seconden)
Fränk Schleck op 0:53
Cadel Evans op 0:57
Thomas Voeckler op 2:10
Damiano Cunego op 3:31

Verwacht wordt dat het vandaag gaat tussen Andy Schleck, die in het geel rijdt en een voorsprong van een kleine minuut heeft, en Cadel Evans. Schleck zal zijn trui willen verdedigen en trainde zich de laatste jaren op een betere tijdrit, maar Evans is nog altijd de favoriet in deze discipline. Kortom: het zal erom spannen.

De tijdrit is vanaf 14:10 te volgen via Nederland 1 en de livestream. Om 10:26 vertrekt de allerlaatste in het algemeen klassement, de Italiaan Fabio Sabatini. Om 16:12 vertrekt Evans en om 16:18 gaat Andy Schleck als laatste van start.

Fabian Cancellara (om 11:48), Edvald Boasson Hagen (14:04) en Tony Martin (14:26) zijn ook kanshebbers voor de rit van vandaag, maar de eindoverwinning van de Tour staat dus echt pas na 16:00 op het spel.

    • Peter Zantingh