De lezer over NRC (2): het formaat ‘geweldig succes’ of ‘belachelijk’?

Vertel ons wat u over ons denkt, vroegen we aan de lezer van NRC Handelsblad. Meer dan 15.000 mensen reageerden. Tevreden, en soms boos.

Ruim drie maanden na de invoering van het tabloidformaat waren we natuurlijk nieuwsgierig naar de reacties van de lezer op formaat en opmaak. De abonnees zijn in grote mate gelukkig met dit ‘half-formaat’, zo blijkt. Slechts vijftien procent wijst het af. Zestig procent van de respondenten geeft aan een voorkeur te hebben voor de tabloid. En voor een kwart van onze lezers maakt het niet uit.

“De overstap naar tabloid vind ik een geweldig succes”, schrijft een lezer. “Hulde voor u en uw medewerkers”. Een ander lezer is verrast: “Ik had niet verwacht dat ik de broadsheet niet zou gaan missen”. Maar anderen willen die statige broadsheet juist terug. “De inhoud van de krant was en is uitstekend. Het formaat van de krant was uitstekend”, aldus een half-ongelukkige lezer. Iemand vindt “de overgang naar tabloid belachelijk”. En nog iemand eist “een terugkeer naar het oude formaat”.

Mag die overgang naar tabloid in het algemeen dus op instemming rekenen; de vorm en opmaak blijven sommigen ergeren. “Geen stukken over twee pagina’s. Dat staat rommelig en is irritant”, schrijven verschillende lezers. “Aangezien mijn echtgenote en ik de krant delen tijdens het lezen is het zeer hinderlijk dat artikelen doorlopen van linker- naar rechterblad”.

“Een warrige opmaak”, zegt iemand. Het feit dat er geregeld ─ grote ─ afbeeldingen in de krant staan, wordt door enkele lezers als ‘bladvulling’ en ‘opvulling van ruimte’ gezien. Maar iemand anders juicht: “Werkelijk fantastische foto’s op groot formaat. Kunst!”.

Als het over de vorm gaat, betreft de allerbelangrijkste discussie… het nietje. “Graag nietjes in de katernen”, smeken heel wat lezers. Want zonder die nietjes “valt de troep uit elkaar”, moet de lezer “puzzelen om de bijlages te vinden”, is de krant als een “ei dat je moet pellen” en “waait de krant uit elkaar als ik in de tuin een slokje koffie neem”. Enkele lezers nieten dan zelf maar de krant. “Ik snij ze open en niet ze dan aan elkaar. Verzoek een iets grotere kantlijn, waardoor er na het nieten geen tekst verloren gaat”.

Maar ook hier is niet iedereen het met elkaar eens. “Laat a.u.b. die rotnieten eruit”, schrijft een lezer. Iemand is boos want “dankzij het nietje is nu mijn tafelblad beschadigd”. En weer een ander: “Laat die nietjes maar weg, kan ik de krant makkelijker delen met huisgenoten”.

Over de nietjes dit: vanaf september zijn op donderdag en vrijdag het Cultureel Supplement en Boeken geniet. En op zaterdag de vijf katernen.

Vijf katernen op zaterdag? Ja. Want een van de grote klachten uit dit lezersonderzoek is de omvang en de ondoorzichtigheid van het eerste katern op zaterdag.

“Het eerste katern op zaterdag is onhandelbaar dik”, schrijft iemand. “De zaterdagkrant vergt veel tijd om uit te pakken”, aldus een ander. En nog een lezer vergelijkt de zaterdagkrant met een “Ikea-bouwpakket”.

 “Waarom leveren jullie de krant niet met de verschillende katernen niet in elkaar geschoven?”, vraagt iemand. Dat zouden we wel willen, maar technisch kan het gewoon niet. Maar wat wel kan is ‘Opinie&Debat’ weer als apart katern publiceren, een wens van vele lezers. Dat zal dus het geval zijn vanaf 3 september. Dan bestaat NRC Weekend uit een eerste nieuwskatern met Z&Z; Opinie&Debat; Economie; Wetenschap; en Lux. Vijf katernen, elk met twee nietjes.

Morgen:  de weekendkrant ‘snobistisch’ of ‘mijn luxe voor zondag’?