Congresleiders VS streven naar deal schuldenplafond vóór maandag

De leiders van het Amerikaanse Congres streven ernaar om maandag een bezuinigingspakket te kunnen presenteren, waar alle partijen zich in kunnen vinden. Ze willen met een deal naar buiten komen voordat de Aziatische financiële markten openen, aldus een medewerker binnen de Republikeinse partij. !--more-->

“Er zijn geen deadlines vanavond. Het Witte Huis heeft verzocht dat wij snel vooruitgang boeken en daar zullen wij voor zorgen. De Congresleiders werken in goed vertrouwen aan het doel om maandag iets te kunnen presenteren aan hun leden.” - medewerker Republikeinse partij

Nog minder dan een week tot staatskas VS leeg is

De Amerikaanse overheid heeft nog iets meer dan een week te gaan totdat de staatskas leeg is. De Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden John Boehner liet gisteren weten zijn gesprekken met president Obama over het verhogen van het schuldenplafond te staken. Boehner belde Obama om hem te vertellen dat hij geen vertrouwen meer heeft in het bereiken van een compromis over verhoging van het schuldenplafond. Zowel Obama als Boehner praten dit weekend nu afzonderlijk met Congresleden over hoe een uitweg uit de crisis kan worden gevonden.

Obama toonde zich eerder deze week bereid om akkoord te gaan met de plannen van het Congres om het schuldenplafond voor een paar dagen te verhogen. Op die manier kan de overheid nog steeds geld lenen om uitkeringen en rente op bestaande schulden te betalen. Obama eist dat deze oprekking gepaard moet gaan met een langetermijnstrategie voor het verlagen van de staatsschuld. Anders doet zich binnen de kortste keren weer een schuldencrisis voor.