'Combinatie met Talpa is interessant'

Endemol heeft nog tijd om een oplossing te vinden voor de hoge schuld, zegt financieel directeur Just Spee.

Ruim een jaar geleden werd Just Spee als interim financieel directeur ingehuurd door Endemol. De Nederlander, partner van het in financiële herstructureringen gespecialiseerde adviesbureau Alvarez & Marsal, hielp eerder in dezelfde functie hotelketen Dorint en achteruitkijkspiegelproducent Visiocorp van hun schuldenproblematiek af. Beide bedrijven werden uiteindelijk verkocht aan nieuwe aandeelhouders.

Sinds het vertrek van topman Ynon Kreiz vormt Spee het bestuur van Endemol samen met de Italiaan Marco Bassetti, een vertrouweling van Berlusconi. „We zijn gewoon verkeerd gefinancierd”, zegt hij in zijn eerste publieke vraaggesprek. „De aanname was destijds dat we veel harder zouden groeien. Bij een bedrijfsresultaat (ebitda) van 450 miljoen is een schuld van 2,8 miljard geen probleem. Nu zijn de verhoudingen tussen bedrijfsresultaat en schuld helemaal scheef. Voor dit jaar is de prognose een bedrijfsresultaat van 140 miljoen euro.”

Is verkoop van Endemol een mogelijkheid?

„Dat is de minst waarschijnlijke optie. Mediaset is behalve aandeelhouder en schuldeiser ook onze belangrijkste klant. Het is moeilijk voor te stellen dat de Italianen geen aandeelhouder meer willen zijn. Ik weet dat partijen kopers wel enige interesse hebben getoond bij de aandeelhouders. Maar niemand heeft direct bij het management aangeklopt.”

En opknippen en zo verkopen?

„Dat wil niemand. Dan haal je de sterke combinatie uit elkaar die wij hebben met een grote portefeuille aan intellectueel eigendom en het grootste distributienetwerk van alle producenten.”

Wat is de oplossing dan?

„Iedereen heeft zijn eigen wensen. Banken houden liever een deel van de schuld, hedgefondsen zijn uit op aandelen en de aandeelhouders hangen er ergens tussen, zeker omdat ze zelf ook schulden hebben opgekocht. We hebben de tijd. We hebben voldoende geld om aan al onze verplichtingen te kunnen voldoen. Iedereen zit af te wachten wie het eerst met zijn ogen knippert.”

Heeft Endemol zelf haast?

„Ja, we zijn hier al sinds november vorig jaar mee bezig en de huidige situatie wekt veel onzekerheid. Bij klanten, leveranciers en werknemers. Nee, ze vertrekken nog niet. Maar niet iedereen is financieel zo goed geschoold, dat ze de situatie goed kunnen inschatten. Je weet niet wat er gebeurt als het nog langer duurt.”

Is een hernieuwde samenwerking met John de Mol nog een optie?

„Dat is een interessante vraag. De aandeelhouders gaan daarover. Niet wij als directie. John de Mol is een fenomeen, die steeds weer grote successen boekt in de televisiewereld. Hij heeft veel creativiteit en dat is iets waar Endemol op moet drijven. Het zou nog steeds een interessante combinatie zijn.”

    • Daan van Lent
    • Jan Benjamin