Bram Moszkowicz rekent graag contant af

Strafpleiter Bram Moszkowicz gaf meer geld uit dan dat hij als inkomen bij de Belastingdienst had opgegeven. Of hij het verschil van meer dan 1 miljoen euro kon verklaren? De fiscus speurt verder.

Nederland, Amsterdam, 22-07-2011 Het pand van het advocatenkantoor van Moszkowiscz op de hoek van de Herengracht en de Nieuwe Spiegelstraat. foto: Bram Budel Bram Budel

Advocaat Bram Moszkowicz is een liefhebber van mooie spullen en een goed leven. Bij gerenommeerde zaken in Amsterdam is hij vaste klant. Een pak bij Oger in de PC Hoofstraat en dan verderop in dezelfde straat nog even shoppen bij juwelier Schaap & Citroen of Cartier. Hij eet ook graag bij het bekende restaurant Le Garage van televisiekok Joop Braakhekke.

En de strafpleiter rekent vaak contant af, zo ontdekte de Belastingdienst nadat ze in 2007 onderzoek deden naar de uitgaven van Moszkowicz. Er bestond het vermoeden dat Moszkowicz niet al zijn inkomsten bij de Belastingdienst had opgegeven. Daarom ging de fiscus onderzoek doen naar de uitgaven van de advocaat. Bij verschillende winkels waar hij vaak kwam, werd een zogeheten derdenonderzoek gedaan. En dus moesten onder meer Le Garage, Oger, Schaap & Citroen en Cartier de administratie overhandigen. Het zogenoemde trafi-team van de Belastingdienst (team research analyse financiële en fiscale informatie) wilde precies weten wat Moszkowicz in de periode 2003 tot en met 2006 had gekocht en hoe hij had afgerekend.

Nadat de fiscus alles op een rijtje had gezet, bleken de inkomsten en uitgaven van Moszkowicz niet overeen te komen. De strafpleiter gaf veel meer uit dan dat hij officieel als inkomen bij de Belastingdienst had opgegeven. Of hij dat verschil van meer dan 1 miljoen euro kon verklaren?

Dat kon hij blijkbaar niet.

Begin vorig jaar kreeg de Amsterdamse advocaat daarom een boete en naheffing opgelegd van de Belastingdienst voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. Als zekerheid heeft de advocaat het pand aan de Herengracht waar hij kantoor houdt in hypotheek gegeven aan de Belastingdienst tot een maximum van 1 miljoen euro, zo blijkt uit de hypotheekakte. De akte is gevestigd „tot zekerheid voor de betaling tot al hetgeen de schuldeiser” te vorderen heeft.

Daarmee heeft hij indirect ook zijn broers Max en David bij zijn perikelen met de Belastingdienst betrokken. Het kantoorpand is namelijk eigendom van de Maatschap Moszkowicz Advocaten in Maastricht, die hij samen met zijn broers vormt. Ook de advocatenkantoren van Max en David staan daarom vermeld in de hypotheekakte.

Een ondeugdelijke administratie leverde Moszkowicz eerder problemen op. In november 2007 diende een voormalig cliënt van Moszkowicz een klacht tegen hem in bij het hof van discipline. De man was in 2003 in hoger beroep veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. Zijn klacht was onder meer dat Moszkowicz slecht werk had geleverd, doordat hij vaak niet zelf kwam opdagen maar vervangers stuurde. Ook zei de man dat hij circa 7.000 euro aan Moszkowicz had betaald voor zijn eigen zaak, maar Moszkowicz zou hem nooit gespecificeerde rekeningen hebben gestuurd. Ook beweerde de man nog eens 127.000 euro contant aan de strafpleiter te hebben overhandigd, waarvoor de advocaat ook wat zakenvrienden van hem zou bijstaan. Uiteindelijk kreeg Moszkowicz begin 2008 van het hof van discipline een berisping, onder meer omdat hij geen gespecificeerde rekeningen had gestuurd. Dat hij meer dan een ton contant zou hebben ontvangen van zijn cliënt, achtte het hof niet bewezen.

Eerder in het geschil met deze voormalige cliënt had Moskowicz de Amsterdamse deken van de orde van advocaten al een brief geschreven over de kwestie. Toenmalig deken Hans van Veggel wilde van hem weten of het normaal of uitzonderlijk was dat hij in die zaak nooit een declaratie had verstuurd. In maart 2006 schrijft Moszkowicz de deken: „in de tijd dat die zaak speelde was het geen vanzelfsprekendheid om in strafzaken declaraties te versturen”. „Thans is dat anders”, sluit hij de brief af.

Maar de Belastingdienst denkt daar blijkbaar anders over. Na de naheffing en boete over de periode 2003 tot en met 2006 onderzoekt de Belastingdienst nu ook de periode 2007 tot en met 2010, zo bevestigen betrouwbare bronnen.

Moszkowicz laat in een reactie weten dat de maatschap Moszkowicz „een zakelijk geschil” heeft met de Belastingdienst.