Bonbonnetjes van Jef 9

Ronald Hoeben eet bij Culinaire Verwennerij Bij Jef (1 Michelinster).

Het noordelijkste Nederlandse restaurant met een Michelinster heeft een merkwaardige naam: Culinaire Verwennerij Bij Jef. Je zou je daar allerlei kneuterigs bij voor kunnen stellen, maar de titel hoort bij een aangenaam, pas verbouwd hotel-restaurant in een grappig straatje dat naar het strand van Den Hoorn op Texel leidt.

Het straatje is grappig omdat de bewoners foto’s van zichzelf etaleren en in de portieken eieren en aardappelen te koop aanbieden. Het restaurant is aangenaam door de onverwacht onprovinciale sfeer. Dat komt door Jef zelf, een blonde reus die zich in de lounge komt melden met een ontwapenend „Hai, ik ben Jef, ik begin effe met een bonbonnetje vooraf van witte chocola met crème erin van ham en mierikswortel”.

Maar het komt vooral ook door Jefs partner Nadine – ook al blond, maar wel twee koppen kleiner dan Jef – die een in Texels schapenwol gevatte wijnkaart omarmt en het tegenovergestelde uitstraalt van de ingetogen vormelijkheid die je nogal eens tegen het lijf loopt op provinciale ster-adressen.

Nadine werd in de GaultMillau gids 2011 als wijn-spijsspecialist van het jaar gepresenteerd en die rol vervult ze met vrolijke vanzelfsprekendheid. Voorafgaand aan de zeven gangen van ons arrangement schenkt ze Taittinger champagne bij de paling met wakame en sushirijst, de lardo met courgette en de komkommerceintuur die waddenzeegarnalen en lavendelmayonaise omarmt.

Zodra we de loungebanken verwisseld hebben voor de witte zachtleren stoelen in de strakke witte eetzaal aan de andere kant van de open haard, scoort Nadine met Australische Sauvignon Blanc (Pike & Joyce) naast gebakken zeebaars met gesmoorde suikersla. Via kreeft met panna cotta van krab, radijs en appel (met albariño) komen we bij een even bizar als intrigerend lekker gerecht van gekonfijte groenten met sorbetijs van salie, basilicum en ore- gano, druiven en grappa en daaroverheen warm schuim van knolselderij. Het is zowel fris als zoet, bitter, koud en warm tegelijk en het combineert wonderwel met de Feudi di San Gregorio die Nadine ernaast zet.

De gestaag doorwerkende open keuken legt het eetbare eiland op het bord met plaatselijke asperges naast zacht gegaarde heilbot, dan rugfilet, haas en zwezerik van het onvermijdelijke Texelse (zuig)lam, gecombineerd met morilles, opperdoezer aardappel, artisjok en aubergine. Met een assortiment Texelse kaas, een trompe-l’oeil van ham en meloen en een limoentaartje met perziksorbet komt de avond ten einde en hoeven we alleen nog maar een trapje omhoog.

Zo’n ‘avondje Texel’ kost, inclusief zevengangendiner met wijn, overnachting en een uitgebreid ontbijt dat met Spumante start, 570 euro voor twee personen. Niet de voordeligste, maar wel een van de allerleukste manieren om Texel te proeven. We maken nog een gratis wandeling langs de velden met schapen en het zes eeuwen oude kerkje van Den Hoorn en zijn nog ruim op tijd voor de boot van 12 uur.

Restaurant-hotel Culinaire Verwennerij Bij JefHerenstraat 34, Den Hoorn0222-319623