'Andy in het voordeel'

Naam: Adrie van der Poel

Leeftijd: 52

Tourprestaties: drie etappezeges, een dag gele trui

„Ik heb genoten van Alberto Contador. Ik vind dat zijn actie van gisteren zeer goed past bij het karakter van een kampioen. Contador wist al een paar dagen dat hij de Tour niet meer kon winnen. Hij heeft te veel slechte dagen gehad. Ik denk dat Contador geïnspireerd was door de actie van Andy Schleck van donderdag. Hij heeft vandaag alleen aan de etappe gedacht, dat klassement heeft hij allang uit zijn hoofd gezet.

„Ik denk niet dat Andy Schleck een fout heeft gemaakt door met Contador mee te springen. Ik denk niet dat dat hem echt krachten heeft gekost. Ik vond het niet slim om in de afdaling mee op kop te rijden. Dat heeft Evans slimmer aangepakt. Die liet zich terugzakken en liet zijn ploegmaten op kop rijden.

„Evans gaf mij vandaag geen uitzonderlijke indruk. Als hij de Schlecks zo lang bleef volgen, is dat omdat hij niet beter kon. Hij heeft de hele dag in het wiel gezeten. Als hij super was geweest, had hij de Schlecks losgereden.

„Er zit veel potentieel in de huidige generatie jonge Nederlanders. Er is Gesink, maar ik geloof vooral in Steven Kruijswijk. Die zit veel stiller op zijn fiets dan Gesink, en heeft een versnelling in de benen. Hij lijkt me als tijdrijder ook completer dan Gesink.

„Ik kon als renner best wel genieten van de Tour. Ik heb in 1984 een dag de gele trui gedragen, maar daar heb ik niet echt van genoten. Ik denk dat ik de enige geletruidrager ben die nooit gehuldigd is geweest. De wedstrijddirectie had een rekenfout gemaakt met de bonificaties en de trui aan iemand anders gegeven. Ik heb die trui pas ’s avonds gekregen, en de dag erna was ik hem al kwijt.”

„Het komt vandaag op meer dan tijdrijden aan. Wie nog enigszins fris is, wint de Tour. Op papier heeft Evans de grootste kans. Toch geloof ik meer in de kansen van Andy Schleck. Schleck heeft in de Tour van vorig jaar bewezen dat hij een sterke tijdrit in de benen heeft. Bovendien is het een lastig parcours over heuvelachtig gebied. Bovendien moet Evans 57 seconden goedmaken. Dat is best wel veel.”

    • Jeroen Zuallaert