Zwemwereld boos na vrijspraak voor dopingzondaar

De Braziliaanse zwemmer César Cielo Filho wordt niet geschorst voor zijn positieve dopingtest in mei van dit jaar. De olympisch en wereldkampioen op de sprintnummers werd gisteren in een beroepszaak vrijgesproken door het internationaal sporttribunaal CAS. Hij kan de komende week bij de WK in Shanghai zijn titels op de 50 en 100 meter vrije slag verdedigen.

De uitspraak van CAS was nauwelijks wereldkundig of er stak bij de in Shanghai verzamelde zwemgemeenschap een storm van protest op. Jacco Verhaeren, technisch directeur van de Nederlandse zwembond, was het meest uitgesproken. Hij liet de verzamelde media weten de beslissing van CAS „heel slecht voor de sport” te vinden.

Cielo, olympisch kampioen 50 meter vrije slag in Peking 2008, was door de internationale zwemfederatie FINA voor CAS gedaagd, nadat de Braziliaanse bond zijn dopingzaak had afgedaan met een waarschuwing. Hij was betrapt op furosemide, een verboden vochtafdrijvend middel dat ook wordt gebruikt om andere verboden middelen te maskeren. Volgens Cielo was furosemide in zijn lichaam gekomen door het gebruik van vervuilde voedingssupplementen.

De tuchtcommissie van de Braziliaanse zwembond accepteerde die verklaring en legde Cielo geen schorsing op, wat op grond van de mondiale antidopingcode reglementair is. FINA was het niet eens met die uitspraak, verlangde een straf van drie maanden en legde de zaak voor aan CAS, waarvan een driehoofdig panel gisteren in spoedzitting op een universiteit in Shanghai bijeenkwam. Zo kreeg Cielo nog voor de WK duidelijkheid.

In Studio Sport zei de Nederlander Verhaeren: „Een rare, onbegrijpelijke beslissing. Er is bij Cielo een middel gevonden dat niet in zijn lichaam thuishoort. Blijkbaar kom je er mee weg als je een goed verhaal hebt. Het is schadelijk voor de sport en voor het systeem van de dopingcontroles. Ik ben de laatste om te weerspreken dat sporters bewust verboden middelen gebruiken. Dat is niet te bewijzen. Maar wie wordt betrapt, wordt wel geschorst.”

Volgens Verhaeren is het „oneerlijk om in dit geval iemand op zijn blauwe ogen te geloven dat het spul per ongeluk in zijn lichaam is gekomen”. Dat haalt volgens hem het principe van de controles onderuit.

Verhaeren: „Dan kun je er net zo goed mee stoppen. Het is schadelijk voor de zwemsport. Sporters vrijspreken omdat ze een goed verhaal hebben, dat kan niet. Er zijn nog drie andere Braziliaanse zwemmers, die op hetzelfde middel op ongeveer hetzelfde moment zijn betrapt. En die heeft de Braziliaanse bond zelf thuisgelaten. Het verhaal van Cielo klopt van geen kanten. Het is ook ongeloofwaardig. Dit kunnen we niet gebruiken.”