Welke boekenwinkels hebben het allemaal moeilijk?

De Amerikaanse boekhandelketen Borders, na Barnes & Noble de grootste van het land, had in februari nog bijna 700 megawinkels, maar moest er 288 sluiten om overeind te blijven. Dat is niet gelukt: vandaag begint de liquidatieverkoop van de resterende 399 winkels, wat betekent dat 10.700 werknemers hun baan verliezen. Ook de grote concurrent, Barnes & Noble, heeft het moeilijk. Dat bedrijf, dat evenees 700 winkels heeft, staat al bijna een jaar te koop.

De Britse boekhandelketen Waterstone’s is in mei voor 60 miljoen euro verkocht aan de Russische miljardair Alexander Mamut. Het Australische Angus & Robertson heeft dit jaar tientallen winkels moeten sluiten.

De Nederlandse keten Selexyz, die vijftien grote winkels heeft, maakte in mei bekend dat 10 procent van het winkelpersoneel moet worden ontslagen. Directeur Matthijs van der Lely wil het vloeroppervlak van de hele grote winkels, zoals Scheltema in Amsterdam en Donner in Rotterdam, terugbrengen. Bij Scheltema zullen twee verdiepingen worden verhuurd aan derden. Van der Lely wil Donner als het huurcontract afloopt, verhuizen naar een kleiner pand.

Tot zover de ketens. Er zijn ook zelfstandige boekhandels die in de problemen zitten. Deze maand maakte Hijman & Arends, de oudste boekhandel van Arnhem, een doorstart. Eerder maakten onder andere het Haagse Buddenbrooks, Paagman in Rijswijk en De Balustrade in Rotterdam bekend te moeten sluiten.

De markt voor boeken krimpt en dus hebben ook uitgevers het moeilijk. De Arbeiderspers trekt in bij het commerciële Bruna, dat heerst over de bestsellerlijsten. Uitgeverij Balans gaat samen met De Bezige Bij. De personele consequenties zijn onduidelijk. VBK-uitgeversgroep, het moederbedrijf van onder meer uitgeverij Contact, concentreerde vorig jaar drie non-fictie uitgeverijen (De Fontein/Tirion, Kosmos en Kok ten Have) in Utrecht. De omzet daalde in 2010 met 10 procent. Het bedrijf schrapte 35 banen. Ook uitgeverij Meulenhoff Boekerij wil dit jaar banen schrappen. Er wordt dit jaar eenderde minder titels uitgebracht.

Uitgeverij Waanders (kunstboeken) schrapte acht banen. Cadeauboekenuitgeverij TerraLannoo wordt onderdeel van Unieboek/Het Spectrum en neemt afscheid van 8 van de 24 medewerkers. De uitgeverij reduceert het aantal titels drastisch, van 112 naar 30 of 40 nieuwe boeken per jaar.