Weer meer doden bij betogingen Malawi

A Malawian soldier patrols the deserted streets of Lilongwe, on July 21, 2011, a day after mass protests against Malawi's President Bingu wa Mutharika. Eighteen people have died across Malawi after two days of violent protests that degenerated into looting and running battles with security forces, a health ministry spokesman said. AFP PHOTO / Stringer Een soldaat patrouilleert in een verlaten straat in de hoofdstad van Malawi, Lilongwe. Foto AFP

Bij antiregeringsbetogingen in Malawi zijn inmiddels zeker achttien mensen omgekomen. Volgens de autoriteiten zijn honderden mensen gearresteerd. De Verenigde Staten, EU en Groot-Brittannië hebben het geweld in het land veroordeeld. Dit meldt persbureau AP.

In de grote steden in Malawi is veel politie en leger op de been. Als voorbode van een massa-begrafenis in Mzuzu voor enkele slachtoffers van de rellen stijgt de spanning.

President Bingu wa Mutharika heeft na twee dagen van dodelijke betogingen gezworen de vrede te herstellen “met elke maatregel waar ik maar op kan komen”. De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Henry Bellingham drukt Mutharika op het hart de veiligheidstroepen in toom te houden.

“Het aanhoudende geweld en repressieve acties van elementen gelieerd aan president Mutharika’s Democratisch Progressieve Partij onderstreept de zorg die Groot-Brittannië heeft geuit over de staat van democratie en mensenrechten in Malawi. Het recht van vrije vergadering en expressie, gegarandeerd in de grondwet van Malawi, moet gerespecteerd worden.” - staatssecretaris Bellingham

De lokale autoriteiten in Mzuzu zeggen dat Mutharika hen heeft opgedragen een groepsbegrafenis te stoppen, om verder geweld in de regio te voorkomen. Rouwenden kwamen vanmorgen bij elkaar en willen de begrafenis doorzetten.

Veel betogers zijn boos over het grote gebrek aan brandstof en buitenlandse valuta in het land. De verslechterende economische situatie en hoge werkloosheid bedreigen de ontwikkeling die het land in de eerste jaren van Mutharika’s presidentschap doormaakte terug te draaien.

Een politiek analist van het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Buitenlandse Zaken, Tim Hughes, zegt tegen AP dat Malawi eerder alleen sporadisch gewelddadige uitbarstingen meemaakte, waarvan veel tussen aanhangers van politieke partijen.

“Deze manier van volksprotest, gericht aan de staat en met deze mate van frustratie, is een nieuw fenomeen in Malawi.” - Tim Hughes

Bingu wa Mutharika kwam aan de macht bij verkiezingen in 2004 en werd met grote meerderheid herkozen in 2009. Nieuwe verkiezingen staan op de agenda in 2014, waarbij Mutharika niet herkozen kan worden. De Wereldbank-economoon werd internationaal geprezen door donorregeringen om zijn wil economische hervormingen door te voeren en corruptie aan te pakken.

Malawi is nog altijd een van ‘s werelds minst ontwikkelde landen, en het VN-aidsbureau (UNAIDS) schat dat er 920.000 mensen met HIV/aids in het land leven.

    • Peter van der Ploeg