Waarom gaat het slecht in boekenland?

Het gaat door de economische crisis sowieso niet goed met winkels – zowel in Nederland als in andere westerse landen. Maar in het boekhandelvak speelt er meer. Het belangrijkste probleem voor klassieke boekwinkels is de concurrentie van internetwinkels als bol.com en amazon.com, waarmee het juist steeds beter gaat. In de VS en Groot-Brittannië speelt mee dat lezers massaal overstappen van papieren boeken op het e-book – Amazon verkocht dit jaar zelfs voor het eerst meer e-books dan paperbacks. In Nederland valt dat mee: hier maakt de verkoop van e-books nog maar 1,5 procent van het totaal uit.

Boekhandels balen ervan dat ze steeds meer als etalage fungeren voor klanten die alleen komen om rond te neuzen in de nieuwe publicaties en dan thuis bij webwinkels bestellen – papieren boeken danwel digitale. Grote boekhandels hebben een groter assortiment en dus een grotere etalagefunctie dan kleine. Een keten als Selexyz heeft daarnaast te maken met hoge huurprijzen, omdat de winkels in grote panden in de stadscentra zijn gevestigd. Steeds meer boekhandels hebben hun eigen webwinkels waar ze ook e-books verkopen, maar bol.com en amazon.com hebben een grote voorsprong.

Een ander probleem is dat er nu toch echt sprake is van ‘ontlezing’. Dat denken althans veel mensen in het boekhandelvak. Volgens directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Ari Doeser is „de consument zo druk met andere vrijetijdsbestedingen dat het boek in de verdrukking komt”. Hij verwacht dat in Nederland de komende twee à drie jaar zo’n 10 procent van de boekhandels moet sluiten.