Vier Nederlandse leden hackgroep Anonymous vrijgelaten

De vier Nederlandse hackers die dinsdagavond werden aangehouden zijn weer vrijgelaten. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vanmiddag bekend gemaakt.

Een van de arrestanten is gisteravond al in vrijheid gesteld, de overige drie worden vandaag vrijgelaten. De reden van hun vrijlating is volgens het OM dat de mannen “goed meegewerkt hebben” aan het onderzoek van de Nationale Recherche. Zo hebben ze verklaringen afgelegd over het hacken van sites, het openbaar maken van vertrouwelijke gegevens en hun betrokkenheid bij hackersorganisatie AntiSec NL.

Of de mannen nog vervolgd gaan worden is nog onduidelijk. Justitie onderzoekt de komende tijd de in beslag genomen computers en gegevensdragers en bepaalt dan of vervolging nog noodzakelijk is. De vier hackers zijn respectievelijk 35, 25, 18 en 17 jaar oud.

Anonymous is een internationale hackersorganisatie die de afgelopen maanden onder meer de sites van PayPal, Visa en MasterCard aanviel omdat ze weigerden donaties aan WikiLeaks uit te voeren. In de Verenigde Staten werden afgelopen dinsdag meer dan twaalf mogelijke leden van Anonymous gearresteerd.

    • Pim van den Dool