Verhalen van vandaag

Op 4,9 kilometer van de finish kwamen alle verhalen van vandaag in één klap bij elkaar. Daar reed Alberto Contador voorop, op zoek naar revanche na zijn vrije val van gisteren. Hij danste naar boven, zoals alleen hij dat kan. In zijn bril weerspiegelde een regenboog van kleuren.

Daar werd duidelijk dat de etappeoverwinning het hoogst haalbare was. Andy Schleck en Cadel Evans volgden op een minuut en lieten het gat niet groter worden. Ze keken ondertussen elkaar het licht uit de ogen, maar verloren het wiel van de ander niet. Het gaat gebeuren in de tijdrit van morgen, zo leken ze onuitgesproken overeen te komen.

Daar haalde Contador uit. Een dikke man in een groene jurk, alsof hij chirurg was, rende met hem mee en wilde een stethoscoop op zijn borst drukken. De fietser haalde uit met rechts. Baf. Een meer terechte klap werd zelden uitgedeeld.

En daar werd de Tour zelfs doorkruist door dat andere verhaal van vandaag. Terwijl Contador de man rechts van hem een klap gaf, rende links een andere man mee. Hij had alleen een zwarte boxershort aan, en een Noorse vlag om zijn nek. Hij hield het lang vol, leek de dag van zijn leven te hebben. Hij wist het misschien nog niet.