Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam fuseren

Leden van de Leidse studentenvereniging Minerva. Foto NRC / Rien Zilvold

De universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam gaan fuseren. Dat melden universitaire bronnen aan NRC Handelsblad. De voorzitters van de colleges van bestuur wilden de fusie in september bekendmaken bij de opening van het academisch jaar.

Door de bundeling ontstaat veruit de grootste academische instelling van Nederland, met 55.000 studenten. De fusie-universiteit, die de naam Universiteit Leiden zou gaan dragen, houdt volgens de bronnen campussen en instituten in Leiden, Delft, Rotterdam en Den Haag, en 11.500 werknemers, exclusief het personeel van de medische centra in Rotterdam en Leiden.

De gefuseerde organisatie zal qua prestaties en aanzien tot de wereldtop behoren. Nu al scoren de drie universiteiten individueel in internationale reputatie- en prestatieranglijsten hoog. Samen zullen ze doordringen tot de top van universiteiten wereldwijd, is de verwachting van de universiteiten.

Binnen zes jaar onder één bestuurlijke leiding

Volgens de plannen moeten Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam binnen zes tot acht jaar zijn samengebracht onder één bestuurlijke leiding. Hoe dit praktisch en juridisch wordt vormgegeven is onduidelijk. De betrokken universiteiten weigeren commentaar.

Sijbolt Noorda, voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU, bevestigt de plannen, al wil hij het liever geen fusie noemen.

“Dat klinkt mij te veel naar bedrijfsovernames. Dit is het institutionaliseren van een samenwerking. Dat drie bestaande universiteiten op deze manier hun krachten bundelen is uniek in de wereld” - Sijbolt Noorda

‘Er wordt een reus geboren’

De fusie betekent een flinke herschikking van het universitaire bestel. Volgens de Tilburgse hoogleraar Roel in ’t Veld wordt “een reus geboren”. In ’t Veld:

“Op langere termijn zie ik een voordeel in het creëren van een krachtig Hollands bolkwerk in Europa dat sterk genoeg is om de concurrentie met de andere Europese universiteiten aan te kunnen.” - Roel in ’t Veld

‘Berichtgeving komt te vroeg’

Volgens voorzitter Dirk Jan van den Berg van het college van bestuur van de TU Delft komt de berichtgeving te vroeg:

“We willen graag zelf het moment kiezen. En dan is de opening van het academisch jaar inderdaad zo’n moment. We moeten nog goed afstemmen wat we precies gaan zeggen, want je kunt het vlug verpesten. Het is een gevoelig onderwerp waarbij de academische gemeenschappen goed betrokken moeten worden. Daar zijn we mee bezig.” - Dirk Jan van den Berg

Over de nieuwe naam Universiteit Leiden zegt hij: “Dat zou kunnen.”

Al bij de opening van het academisch jaar in 2010 zei de Rotterdamse bestuursvoorzitter Pauline van der Meer Mohr een fusie niet uit te sluiten. Woordvoerders van Rotterdam en Leiden bevestigen dat gesproken wordt over een nauwere samenwerking, maar willen geen details geven. “Daar volgt later meer informatie over.”