Uitgelicht

Zur ARTE-Sendung Jurassic Fight Club: Der Killer der Tiefsee 2: Der Megalodon ist mit einer Länge von bis zu 14 Metern der bislang größte bekannte Hai der Erdgeschichte. © Match Frame Post Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wölk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

Film

Fracture (Gregory Hoblit, 2007, VS). Onderhoudende thriller waarin briljante vliegtuigbouwkundige Anthony Hopkins zijn overspelige vrouw vermoordt en vervolgens een spelletje speelt met politie en justitie. RTL 5, 20.30-22.45u.

Les témoins (André Téchiné, 2007, Frankrijk). Getuigenis van Téchiné over de periode waarin aids ontdekt werd als vernietigend virus, is gecomponeerd als een muzieksonate in drie delen, die elk een bijpassende titel hebben: De onschuldige jaren, De oorlog en De terugkeer van de zomer. Met Michel Blanc, Sami Bouajila, Emmanuelle Béart, Johan Libéreau. Ned.2, 23.10-01.00u.

S1m0ne (Andrew Niccol, 2002, VS). Even interessante als mislukte satire had een vlijmscherpe analyse van het filmbedrijf kunnen zijn. Verlopen regisseur Al Pacino maakt furore dankzij virtuele actrice die door iedereen voor echt wordt gehouden. Eén, 23.30-01.25u.

Blade Runner (Ridley Scott, 1982, VS). Sciencefictionthriller, losjes gebaseerd op Philip K. Dicks Do Androids Dream of Electric Sheep?, deed het destijds matig in de Amerikaanse bioscopen, maar was een succes in het buitenland en verkreeg al snel de cultstatus. Vermengde elementen van de film noir met die van sciencefiction en luidde zo de tech noir in. Met Harrison Ford als premiejager die in 2019 achter een bende losgeslagen androïden aan zit, aangevoerd door Rutger Hauer. Ook met muziek van Vangelis. BBC 2, 00.05-01.55u.

Two for the Money (D.J. Caruso, 2005, VS). Gokkersfilm is gebaseerd op de authentieke lotgevallen van American-footballspeler Brandon Link, die na een knieblessure gedwongen een punt zette achter zijn sportcarrière en vervolgens furore maakte met een 0900-nummer voor goktips, omdat hij zo’n 80 procent van de wedstrijdresultaten juist wist te voorspellen. In de film wordt hij voor het karretje gespannen van de gokverslaafde zakenman Al Pacino. BBC 1, 00.45-02.40u.

Informatief

Jurassic fight club. Natuurdocumentaireserie waarin gevechten tussen twee prehistorische dieren worden gereconstrueerd. Vanavond jaagt Megalodon, een grote haai die meer dan 12 meter kon worden, op Brygmophyseter, een prehistorische walvis (met tanden), in de wateren ten noorden van het huidige Japan. Afl. Killer der Tiefsee. Arte, 19.30-20.15u.

Strand mit Köpfchen. Franse documentaire van Claude-Julie Parisot over de wereld van het kleine zeedier, zoals bijvoorbeeld schelpen, krabben, zeesterren en -egels. Niet alleen biologen interesseren zich voor deze dieren: ook wetenschappers zijn uitermate nieuwsgierig naar bijvoorbeeld celdeling bij zee-egels, en de mogelijke toepassingen ervan voor het behandelen van kanker. Arte, 21.50-22.35u.

Amusement

Tros Muziekfeest: Mega Piratenfeest 2010. Registratie van muziekfestival met het Nederlandse lied, vanuit het Gelredome in Arnhem, in twee delen. Met optredens van onder anderen Jan Smit, Marianne Weber, Jacques Herb, Corry Konings en Nick & Simon. Deel 1. Ned.1, 21.30-22.20u.

30 minuten. Semirealistische docudrama’s uit de jaren 90 van Arjan Ederveen en Pieter Kramer. In deze aflevering heeft Mary Dresselhuys (overleden in 2004) een gastrol als een rijke barones met haar mysterieuze tuinman (Ederveen), die altijd verliefd op haar is gebeleven. Afl.: Een kasteelroman. Ned.3, 22.40-23.15u.

Deadwood. Twaalfdelige Amerikaanse ‘realistische’ westernserie. Journalist Merrick verspreidt geruchten over een omstreden mijnenkwestie in de plaatselijke krant The Deadwood Pioneer. Swearengen reageert. Met Jeffrey Jones, Ian McShane, e.a. Afl.: Amalgamation and capital. Canvas, 22.00-22.50u.

De vloer op. Improvisaties onder regie van Peter de Baan, met acteurs over actuele thema’s. Meespelende acteurs o.a. Saskia Temmink, Stefan Blok, Hadewych Minis en Stefan de Walle. Ned. 2, 22.45-23.10u.

Radio

De zomer van OBA live. Een gesprek met Sophie in ’t Veld (D66), lid van de liberale fractie in het Europarlement, over de thema’s waarin ze zich heeft gespecialiseerd: privacy, burgerrechten van homo’s en lesbiennes en scheiding van kerk en staat. Presentatie: Coen Brummer. Radio 5, 19.02-20.02u.

De avonden – Zomeravonden. Interviews met kopstukken uit de culturele wereld. Floortje Smit bezoekt acteur Frank Lammers in Groningen, waar hij momenteel repeteert voor de voorstelling Prometheus van het Noord Nederlands Toneel. Gesprek met Lammers over helden en boeven, Brabant en Groningen en theater en film. Lammers is dit najaar te zien tijdens het Nederlands Film Festival, in de films De president en De bende van Oss. Radio 6, 21.02-23.02u.