Tragiek mist in nieuwbouwwijk

Verkassen III door Het Gezelschap. Gezien: 19/7 Locatie Westfrisiaweg, Zwaag. Te zien t/m 30/7 aldaar. Inl: hetgezelschaphoorn.nl ***

„In een nieuwbouwhuis heb je geen last van de erfenis van anderen”, zegt een van de personages uit het locatieproject Verkassen III door Het Gezelschap Hoorn. De actrice wijst om zich heen naar de lege kamer. De vrouw wekt de suggestie gelukkig te zijn in haar smetteloze omgeving. Maar de muren zijn ontstellend leeg.

Regisseur Lyda Tijsen van Het Gezelschap voltooit met deze voorstelling haar Verkassentrilogie. Tysen is gefascineerd door verhuizen, een vertrouwde omgeving verlaten en aankomen in een onbekende entourage. De toeschouwers lopen onder verkooplustig oog van een vrouwelijke makelaar door een nieuwbouwwijk in Zwaag. Ooit waren hier koeien, tuinbouw en fruitteelt. Hoe kan men hier een nieuw leven beginnen?

De scènes spelen zich af in die pas opgeleverde woonkamers. Een oude moeder en haar dochter kwellen elkaar hier. Elders danst een jonge vrouw rondom een tweezitsbank een choreografie vol „nieuwbouwblues”. Ze verwacht vergeefs een mannelijke bezoeker. Tuinier Nico mag in een hoek van de nieuwbouwwijk plantjes kweken. Het zijn stuk voor stuk interessante scènes, maar de samenhang had sterker gekund. Het is net of de regie de dramatische kern omzeilt. Wonen in een nog onbezielde nieuwbouwwijk, hoe doe je dat? Verkassen III wil een optimistisch beeld schetsen. Maar in theater hoort meer tragiek thuis. De wanhoop van de eerste vrouw was dáárom zo schitterend, ze raakte de juiste toon.

    • Kester Freriks