Zeker negen doden bij schietpartij jongerenkamp

Bij een jongerenbijeenkomst van de partij van de Noorse premier Stoltenberg heeft een man vanmiddag, een paar uur na de explosie in Oslo, het vuur geopend. Het is nog niet duidelijk of en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

21.44u De Noorse politie heeft op een nieuwe persconferentie bevestigd dat er negen à tien doden zijn gevallen bij de schietpartij op Utoya. Ook zijn er volgens de politie meerdere gewonden gevallen. De dader droeg inderdaad een politieuniform, maar werkt(e) niet bij de politie.

De schutter zou gekleed zijn geweest als politieagent en zei volgens ooggetuigen dat hij kwam voor een routinecontrole na de explosie in Oslo. Kort daarop zou de man het vuur hebben geopend op de bijeenkomst in Utoya, een eiland in de buurt van Oslo. Rond zeven uur werd hij door de politie gearresteerd.

De Noorse politie zei vanavond te vrezen dat er misschien nog explosieven liggen op het eiland. Volgens de politie zijn er goede redenen om aan te nemen dat de explosie in Oslo en de schietpartij op het kamp met elkaar in verband staan.

Premier Jens Stoltenberg had oorspronkelijk voor vandaag een bezoek aan het jeugdkamp gepland.

Volg voor de laatste ontwikkelingen ons liveblog.