Rome is en blijft de eeuwige stad

Rome werd groot door verdorven katholieken en gaat kapot aan auto’s en toeristen. Toch is de studie die de befaamde Australische kunstcriticus Robert Hughes aan de stad wijdde een grote lofzang geworden, zo ondervond Bernard Hulsman. Maar: “Soms lijkt het of Rome een afrekening van de streng katholiek opgevoede Australische kunstcriticus is met het geloof

Het Palazzo della Civilta Italiana, oftewel 'het vierkante colosseum' in de Romeinse wijk EUR uit 1942 (Foto Emilio Suetone)Het Palazzo della Civilta Italiana, oftewel 'het vierkante colosseum' in de Romeinse wijk EUR uit 1942 (Foto Emilio Suetone)

Rome werd groot door verdorven katholieken en gaat kapot aan auto’s en toeristen. Toch is de studie die de befaamde Australische kunstcriticus Robert Hughes aan de stad wijdde een grote lofzang geworden, zo ondervond Bernard Hulsman.

Maar: “Soms lijkt het of Rome een afrekening van de streng katholiek opgevoede Australische kunstcriticus is met het geloof uit zijn jeugd.” De gehele bespreking van Hughes’ boek Rome leest u hier.