Republikeinen staken gesprekken met Obama over schuldenplafond

Boehner afgelopen donderdag op een persconferentie in Washington. Foto AFP / Mark Wilson

De Republikeinse leider John Boehner staakt zijn gesprekken met president Obama over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Dat heeft hij president Obama vanavond laten weten.

Boehner belde Obama vanavond om hem te vertellen dat hij geen vertrouwen meer heeft in het bereiken van een compromis over verhoging van het schuldenplafond. Dat moet voor 2 augustus gebeuren, want anders kan de Amerikaanse overheid zijn rekeningen niet meer betalen en gaan de Verenigde Staten officieel failliet. Zo’n failliet kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van de financiële markten.

Boehner schrijft in een brief aan Congresleden dat hij en Obama “verschillende visies” op de Verenigde Staten hebben. Hij zei in een toelichting op Fox News dat het deze week gepresenteerde plan van de ‘Gang of Six’ nog altijd te veel overheidsuitgaven bevat. De Gang of Six is een groep Democratische en Republikeinse Congresleden die een oplossing probeert te vinden voor de onenigheid tussen beide partijen over een oplossing voor de Amerikaanse schuldenproblematiek.

Obama reageerde vanavond op een persconferentie geprikkeld op de stap van Boehner om zich uit de onderhandelingen terug te trekken. Hij zei dat zijn voorstellen richting Boehner “buitengewoon eerlijk” waren en stelde vast dat de tijd voor het vinden van een compromis op raakt. Zowel Obama als Boehner willen dit weekend nu afzonderlijk met Congresleden gaan praten over hoe een uitweg uit de crisis kan worden gevonden.

    • Pim van den Dool