VN: Regeringstroepen Congo voerden massa-verkrachtingen uit

Congolese regeringstroepen hebben zich rond oud en nieuw aan massa-verkrachtingen schuldig gemaakt in afgelegen delen in oostelijk Congo. Dat zeggen slachtoffers en ooggetuigen in een VN-rapport dat vandaag is uitgebracht. Dit meldt AP.

De onderzoekers van de Verenigde Naties die het rapport opstelden vonden minstens 47 vrouwen die zijn verkracht of seksueel misbruikt op 31 december 2010 en 1 januari 2011 in een geïsoleerd berachtig deel van de provincie Noord-Kivu.

Onder de slachtoffers, tussen de 16 en 65, waren zwangere vrouwen en enkelen werden verkracht voor de ogen van hun kinderen, schrijven de onderzoekers.

Het incident deed zich voor toen zo’n honderd soldaten de dorpen Bushani en Kalambhiro aanvielen met zwepen, machetes en geweren. Ze beschuldigden de dorpelingen van het steunen van vijandige milities.

De onderzoekers waren niet in staat slachtoffers te interviewen, omdat de meeste dorperlingen de bossen of andere dorpen zijn ingevlucht, uit angst voor nieuwe aanvallen. Andere weigerden bewijs te verstrekken uit angst voor represailles.

Gewapende groeperingen hebben zich in Congo vaker schuldig gemaakt aan verkrachtingen, als wapen in de strijd. Eerder bleek uit een rapport van American Journal of Public Health dat in het land 48 verkrachtingen per uur voorkomen: elke dag worden er 1152 vrouwen verkracht.

Het nieuwe rapport was op moment van schrijven nog niet online beschikbaar.