Probleem Murdoch ook in VS

De ruis op de Britse kanalen van News Corp kan ook overslaan op de Amerikaanse ether. De beschuldigingen over het afluisteren van telefoons en het betalen van smeergeld vormen nu al een bedreiging voor het belang van Rupert Murdoch in BskyB. Maar zijn 27 zenders van Fox Broadcasting in Amerika kunnen ook in gevaar komen.

De schaarste aan bruikbare radio- en televisiefrequenties is de voornaamste reden dat de Amerikaanse mediatoezichthouder FCC de ontwikkelingen nauwlettend volgt. De FCC staat uitsluitend toe dat deze frequenties worden gebruikt door mensen met een „goed karakter” die „het publieke belang” zullen dienen en „openhartig” zullen spreken.

De toezichthouder heeft bijvoorbeeld in 1969 de licentie van WLBT in Mississippi ingetrokken wegens het racistische beleid van de zender. De Fox-zenders van Murdoch zijn niet beticht van dergelijke misstappen en tekortkomingen. Maar de beschuldigingen over misdragingen bij andere delen van het News Corp-imperium zijn – althans in theorie – genoeg voor de FCC om Fox te onderzoeken.

In de praktijk is de uit vijf leden bestaande FCC er echter voor teruggeschrokken karaktertesten af te nemen. Voor een „slecht karakter” is tegenwoordig zoiets nodig als een strafrechtelijke veroordeling of andere feitelijke misdragingen. Handelingen in het buitenland zijn ook vrijwel nooit aanleiding voor de FCC om Amerikaanse licenties ter discussie te stellen. Maar als de vermeende misdragingen ver genoeg in de commandoketen van News Corp reiken, kan de FCC de geschiktheid van het concern betwisten om de Fox-kanalen te mogen bezitten. De wet biedt die mogelijkheid zeker.

Reynolds Holding

Vertaling Meno Grootveld