Pierre Rolland wint laatste bergetappe Tour de France

Stage winner, France's Pierre Rolland, celebrates on the finish line at the end of the109,5 km and nineteenth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Modane Valfrejus and Alpe d'Huez ski resort, southeastern France, on July 22 , 2011. AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Pierre Rolland als eerste boven op de Alpe d'Huez

Pierre Rolland heeft de negentiende etappe van de Tour de France gewonnen door als eerste de top van de Alpe d’Huez te bereiken. Samuel Sanchez werd tweede, podiumkandidaat Alberto Contador kwam als derde over de streep.

Vandaag stond een korte rit van 109,5 kilometer op het programma, die voerde van Modane naar de finish op de befaamde Alpe d’Huez. De tocht werd getekend door de onderlinge strijd tussen klassementsrenners Cadell Evans, Andy Schleck en Alberto Contador, die uiteindelijk de sterkste bleek.

Thomas Voeckler, die dagenlang in het geel reed, fietste vandaag achter de feiten aan en moet zijn trui afstaan aan Andy Schleck. De Fransman zakt terug naar de vijfde plek.

Morgen staat een individuele tijdrit op het programma, die de uitkomst van de Tour de France in grote mate zal beslissen. Cadel Evans, derde in het algemeen klassement, heeft de beste papieren voor de tijdrit. Zondag eindigt het grootste wielerevenement ter wereld in Parijs.

    • Dirk Wijnand de Jong