Opbrengst dagboeken Mengele valt tegen

Op een veiling in Stamford in de Amerikaanse staat Connecticut is een verzameling dagboekaantekeningen van de Duitse naziarts Josef Mengele verkocht voor ongeveer 170.000 euro. Vooraf was de waarde van de documenten geschat op 300.000 tot 700.000 euro. Het gaat om in totaal 3.380 handgeschreven pagina’s in notitieblokjes en schoolschriften, die Mengele in de periode

Josef MengeleJosef Mengele

Op een veiling in Stamford in de Amerikaanse staat Connecticut is een verzameling dagboekaantekeningen van de Duitse naziarts Josef Mengele verkocht voor ongeveer 170.000 euro. Vooraf was de waarde van de documenten geschat op 300.000 tot 700.000 euro.

Het gaat om in totaal 3.380 handgeschreven pagina’s in notitieblokjes en schoolschriften, die Mengele in de periode van 1960 tot 1975 opschreef onder het pseudoniem Andreas. De dagboeken werden in 2004 gevonden in het huis in Brazilië waar Mengele woonde. De koper is een Amerikaanse orthodoxe jood die ze tentoon wil stellen in zijn eigen museum. Mogelijk zullen de stukken eerst in bruikleen worden gegeven aan een ander Holocaust-museum. (Novum)

    • een onzer redacteuren