Omzet Christie's eerste half jaar 15 procent hoger

Het gaat goed met veilinghuis Christie’s. In het eerste half jaar steeg de wereldwijde kunstverkoop met gemiddeld 15 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010 tot omgerekend 2,3 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie gisteren bekendmaakte.

In Europa werd voor 916,5 miljoen euro geveild, een toename van 24 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Alleen in Azië presteerde Christie’s nog beter: daar werd voor 337,6 miljoen euro aan werk gekocht, een stijging van 48 procent. In Hongkong beleefde Christie’s zijn beste seizoen tot nu toe.

De resultaten in Nederland zijn vergelijkbaar met het algemene beeld, zegt directeur Jop Ubbens van Christie’s Amsterdam. „Wat winst betreft was 2010 het beste jaar ooit. Dit jaar dreigt minstens net zo goed te worden.” Hij ziet bij de kopers een groot verlangen naar kwaliteit. De speculatie heeft volgens hem plaatsgemaakt voor investeringen in „verankerde namen”. „En binnen het oeuvre van de grote namen wil men de beste werken.”

Het duurst verkocht in de eerste helft van het jaar was een zelfportret uit 1963 of 1964 van Andy Warhol, dat op 11 mei voor ruim 27 miljoen euro in New York werd geveild. Diezelfde veiling leverde ook het op één na duurste werk op: Untitled No. 17 uit 1961 van schilder Mark Rothko werd voor 23,7 miljoen euro verkocht.

De meeste nieuwe klanten komen uit de Verenigde Staten en Europa, gevolgd door China. Opvallend is de verdrievoudiging van het aantal registraties voor veilingen uit Brazilië. Dat komt grotendeels door internet, dat de wereld heeft opengelegd, zegt Ubbens. Per veiling doen in Amsterdam tegenwoordig gemiddeld 25 nationaliteiten mee. Internationaal groeide het aantal online bieders met ruim een kwart. Ze kochten samen voor 24,4 miljoen euro.

Op het hoogste prijsniveau kopen verzamelaars steeds vaker in diverse categorieën. „Hybride” is het steekwoord, zegt Ubbens. „Iemand koopt een Louis XIV-stijl commode, hangt daar een hedendaags doek boven en zet er een papoeabeeld naast.” Dit soort verzamelaars wil alleen de beste kunstwerken van verschillende types en genres, van Aziatische kunst tot Europese meubelstukken.

Een aanhoudende trend blijkt de aankoop van impressionistische, decoratieve en hedendaagse kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw door verzamelaars uit Rusland en andere voormalige Sovjetstaten. Chinezen blijven de grootste kopers van dure wijn en Aziatische kunst, maar investeerden ook meer in meubels en oude meesters. De verkoop van juwelen en horloges deed het goed dankzij een impuls van bieders uit het Midden-Oosten. Ubbens verwacht dat de Amsterdamse vestiging het omzetrecord van vorig jaar zal verbreken. Onder meer met de veiling van de verzameling van Jan en Monique des Bouvrie, met stukken van onder anderen Marlene Dumas, Andy Warhol en Jeff Koons. (Novum)