Obama wijzigt koers in debat schuldenplafond

Obama staat open voor plannen om de deadline voor het bereiken van de maximale schuld met een paar dagen te verlengen.

De Amerikaanse president Obama lijkt alsnog bereid een verwaterde oplossing voor de schuldencrisis te accepteren. Met minder dan twee weken te gaan tot de staatskas leeg is, heeft het Witte Huis laten weten dat hij openstaat voor plannen van het Congres om het schuldenplafond voor een paar dagen te verhogen. Zo wordt het moment uitgesteld dat de overheid geen geld meer kan lenen om de uitkeringen te betalen en, belangrijker, de rente op bestaande schulden voldoen.

Maar Obama steunt zo’n oplossing alleen als Democraten en Republikeinen werken aan een breder akkoord, waarin een verhoging van het schuldenplafond wordt gekoppeld aan een langetermijnstrategie voor het verlagen van de staatsschuld. Anders blijft het probleem zich voordoen.

Aangezien het tijd kost om wetten op te stellen en in stemming te brengen, kan de deadline, 2 augustus, iets worden opgerekt. „Als beide partijen een akkoord bereiken, zullen wij de maatregelen steunen die nodig zijn om ze de tijd te geven om de details uit te werken”, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

De president sprak woensdag opnieuw met de belangrijkste Republikeinen en Democraten uit het Congres over een uitweg. De rechterflank van de Republikeinse partij blijft zich verzetten tegen belastingenverhogingen. Democraten houden vol dat met alleen bezuinigen de begroting niet op orde komt. De afgelopen week hebben gematigde Congresleden van beide partijen samen gezocht naar manieren om te voorkomen dat de overheid echt in betalingsproblemen komt. (NRC)