Korea’s willen opnieuw om tafel over nucleaire ambities

Members of the media surround North Korea's new nuclear envoy Ri Yong-Ho (R) after his meeting with his South Korean counterpart Wi Sung-Lac (not pictured) at a hotel in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on July 22, 2011 on the sidelines of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) ministers' meetings. The meeting on the sidelines of the Asia security forum was the first-ever North-South contact on nuclear issues outside six-nation negotiations on the North's atomic weaponry. REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES NO INTERNET RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE AFP PHOTO/YONHAP
Members of the media surround North Korea's new nuclear envoy Ri Yong-Ho (R) after his meeting with his South Korean counterpart Wi Sung-Lac (not pictured) at a hotel in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on July 22, 2011 on the sidelines of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) ministers' meetings. The meeting on the sidelines of the Asia security forum was the first-ever North-South contact on nuclear issues outside six-nation negotiations on the North's atomic weaponry. REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES NO INTERNET RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE AFP PHOTO/YONHAP De afgevaardigde voor nucleaire zaken van Noord-Korea, Ri Yong-Ho, staat de pers te woord. Foto AFP / Yonhap

Afgevaardigden van Noord- en Zuid-Korea zijn overeengekomen om zo snel mogelijk zes-partijen-gesprekken te voeren over de nucleaire ambities van Pyongyang. Dat meldt persbureau Reuters.

De twee landen spraken met elkaar in Azië’s grootste veiligheidsconferentie in Indonesië (Association of Southeast Asian Nations, ASEAN), in een poging de internationale onderhandelingen over het nucleaire programma van Noord-Korea vlot te trekken.

Noord-Koreaanse vertegenwoordigers liepen eerder weg bij gesprekken in 2008, uit protest tegen internationale kritiek op de verboden lancering van een langeafstandsraket. De afgelopen maanden heeft Noord-Korea zich welwillend opgesteld over een terugkeer aan de onderhandelingstafel. Voor het noorden staat onder meer broodnodige noodhulp op het spel.

Bij de conferentie op Bali zijn diplomaten van alle zes partijen aanwezig: de Verenigde Staten, China, Rusland, Japan en Noord- en Zuid-Korea. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet voor de conferentie weten te zullen praten met haar Chinese collega Yang Jiechi over de ‘wederzijdse wens voor vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland’.