NMa: Sanoma en Talpa mogen SBS overnemen

Sanoma en Talpa hebben van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) goedkeuring gekregen om SBS Nederland over te nemen, dat momenteel in handen is van het Dutise ProSiebenSat.1.

De NMa verleent de goedkeuring echter op voorwaarde dat Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, haar belang van 26,3 procent in televisiezender RTL binnen drie jaar verkoopt en tot die tijd onderbrengt in een onafhankelijke stichting.

Daarmee wil de NMa voorkomen dat Talpa invloed kan uitoefenen op beleid van beide tv-bedrijven. Volgens de NMa heeft de overname geen gevolgen voor de tijdschriftenmarkt. Sanoma heeft weliswaar een minderheidsbelang in Bindinc, uitgever van de tv-gidsen van AVRO, KRO en NCRV. En met de overname van SBS krijgen Sanoma en Talpa ook Veronica Magazine, de grootste gids van Nederland, in handen. Maar de bladen verschillen voldoende van inhoud en doelgroep, aldus de NMa.

In het geval van een overname koopt Sanoma voor 1 miljard euro een belang van 67 procent in SBS, Talpa koopt de overige 33 procent.

    • Dirk Wijnand de Jong