Netanyahu wil Palestijnen weer aan tafel krijgen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich tot het Saoedische televisiestation Al-Arabiya gewend in een poging de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen en zo een Palestijns initiatief bij de Verenigde Naties te voorkomen.

In zijn eerste vraaggesprek met een Arabische zender sinds hij twee jaar geleden aan de macht kwam zei hij gisteren dat hij bereid is waar dan ook te onderhandelen en met iedereen die Israëls bestaansrecht erkent. „Alles ligt op tafel. Maar we moeten aan de tafel zien te komen.”

Hij maakte kennelijk geen melding van de vaak herhaalde Israëlische eis dat de Palestijnen allereerst de ‘joodse staat Israël’ erkennen. De Palestijnse leiders weigeren dat. Zij zeggen dat het genoeg is dat zij de staat Israël erkennen.

De onderhandelingen met de Palestijnen zitten vast sinds 2008. De Palestijnen weigeren weer te praten zolang Israël woningen blijft bouwen in nederzettingen in bezet gebied. De Israëlische regering op haar beurt weigert de bouw te bevriezen. Deze week heeft Israël de bouw van meer dan 300 woningen in twee nederzettingen aangekondigd.

Netanyahu gaf geen bijzonderheden over zijn vredesideeën. Eerder heeft hij gezegd dat hij een hernieuwde verdeling van Jeruzalem uitsluit. De Palestijnen claimen bezet Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een staat Palestina.

Israël maakt zich zorgen over het Palestijnse plan om in september in de Verenigde Naties erkenning te vragen van de Palestijnse staat. Verscheidene Europese landen hebben laten weten daarmee te kunnen instemmen als tegen die tijd het vredesproces nog steeds vastzit. De Verenigde Staten daarentegen zijn fel tegen het Palestijnse plan. Bij een Amerikaans veto in de VN-Veiligheidsraad gaan de Palestijnen naar de Algemene Vergadering, zo hebben ze aangekondigd.

Daarnaast hebben Palestijnse leiders opgeroepen tot vreedzaam protest in september. Israëlische functionarissen zijn bang dat deze uit de hand lopen en een nieuwe geweldsronde uitlokken. (AP)