Nederland niet naar VN-racismeconferentie

Nederland zal niet aanwezig zijn bij de anti-racismebijeenkomst van de Verenigde Naties op 22 september in New York. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten.

Nederland had aangegeven alleen naar ‘Durban III’ te gaan als in de slotverklaring van de conferentie zou worden vastgelegd dat er geen onderwerpen aangesneden zouden worden die niets met racismebestrijding te maken hebben.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken liet maandag nog weten dat het kabinet zich beraadde op:

de waarschijnlijkheid dat de bijeenkomst in september zal worden aangegrepen voor het afgeven van antisemitische boodschappen, alsmede het uiten van onterechte –en in de context van racismebestrijding irrelevante– kritiek op Israël.

Twee eerdere Durban-conferenties werden sttevast gebruikt om Israël aan te vallen. Nederland boycotte om die reden ook de meest recente conferentie, in 2009 in Genève. Toen hield de Iraanse president Ahmed Ahmedinejad een toespraak die uitdraaide op een anti-Israëlische tirade:

Ook Italië en Tsjechië hebben om dezelfde reden aangegeven niet bij de conferentie aanwezig te zullen zijn.