Moslims en westerlingen, 'fanatiek' en 'immoreel'

De relaties tussen islamitisch en westers publiek worden nog steeds gedomineerd door negatieve standpunten over elkaar, zo heeft een nieuwe peiling door het Amerikaanse Onderzoekscentrum Pew uitgewezen die gisteren is gepubliceerd. Veel mensen in het Westen zien moslims als fanatiek en gewelddadig, terwijl moslims in het Midden-Oosten en Azië westerlingen vaak omschrijven als egocentrisch, immoreel en hebzuchtig.

Maar er is misschien enige hoop: het nieuwe onderzoek toont een lichte versoepeling van de standpunten aan in de Verenigde Staten en Europa in vergelijking met een soortgelijke peiling vijf jaar geleden. In de VS daalde het percentage ondervraagden dat de relaties met moslims als slecht betitelt van 55 tot 48 en in Duitsland van 70 tot 61.

In islamitische landen worden de relaties met westerlingen onverminderd als slecht beschreven. De Palestijnse gebieden staan daarbij bovenaan: 72 procent vindt daar de betrekkingen slecht tegen 41 procent in Indonesië. Opmerkelijk is dat terwijl moslims het Westen daarvan de schuld geven, in het Westen ook veel mensen westerlingen verantwoordelijk stellen.

Er zijn echter ook gedeelde zorgen. Zowel moslims als westerlingen maken zich bijvoorbeeld zorgen over islamitisch extremisme. De Palestijnen zijn het allerbezorgdst over islamitische extremisme. Van hen maakt 78 procent zich hierover zorgen, nog meer dan Israëliërs die met 77 procent op de tweede plaats komen.

The Great Divide op pewresearch.org