Minder thuishulp, en ook geen scootmobiel

De bezuinigingen zijn overal voelbaar. Wat zijn de concrete gevolgen, voor bijvoorbeeld zwembad of bibliotheek? Vandaag: de voorzieningen voor ouderen in Vianen.

Stofzuigen, wassen, strijken en ander huishoudelijk werk. Zo’n vierhonderd ouderen in Vianen krijgen elke week drie of vier uur een thuishulp over de vloer. En die zal vanaf 1 januari 2012 sneller moeten gaan werken. De thuishulpen moeten vanaf dat moment namelijk een half uur minder tijd besteden per oudere, per week.

Vianen hoopt daarmee te besparen op de kosten van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeente krijgt minder geld van het Rijk om die wet uit te voeren en moet daarom nu 546.000 euro besparen. Er zal gesneden worden in de eigen organisatie, zoals de administratie, maar ook de ouderen zullen de bezuiniging voelen.

Vooral de sociale functie van de thuishulp zal verdwijnen, verwacht de gemeente. Het kopje koffie of thee dat de thuishulp met de oudere drinkt voor het schoonmaken, zal sneller leeg moeten. Of erger: de koffiekan komt misschien helemaal niet meer op tafel. Een gemeentewoordvoerder: „De sociale functie van de thuishulp – kopje koffie, een gesprekje – is belangrijk voor de ouderen, maar vanaf volgend jaar is daar minder tijd voor.”

Daar is Wicher Otten, secretaris van ANBO Vianen, het absoluut niet mee eens. Zijn organisatie komt op voor de belangen van ouderen in de gemeente. Otten: „Wat mij betreft halen ze overal wat weg, behalve bij de ouderen. Die moeten ze met rust laten.”

En dan is de thuishulp ook nog eens niet de enige manier waarop de ouderen in de gemeente worden getroffen. Ook aanvragen voor zaken als een scootmobiel zullen kritischer worden bekeken. Nu worden die te makkelijk weggegeven, vindt de gemeente. De oudere moet voortaan kunnen verantwoorden waarom een bepaalde voorziening nodig is.

Als blijkt dat een abonnement op de regiotaxi goedkoper is dan een scootmobiel, of dat thuishulp ook kan worden gedaan door familie, dan schudt de gemeente straks het hoofd. De woordvoerder: „Het is niet meer: u vraagt, wij draaien.”

Enzo van Steenbergen