Minder thuishulp, en niet zomaar een scootmobiel

De bezuinigingen zijn overal voelbaar. Wat zijn de concrete gevolgen, voor bijvoorbeeld de kinderboerderij of het zwembad? Vandaag: 400 ouderen in Vianen krijgen een half uur minder thuishulp per week.

Stofzuigen, wassen, strijken en ander huishoudelijk werk. Zo’n vierhonderd ouderen in Vianen krijgen elke week zo’n drie of vier uur een thuishulp over de vloer. Deze zal vanaf 1 januari 2012 sneller moeten gaan werken. De thuishulpen mogen vanaf dat moment namelijk een half uur minder tijd besteden per oudere, per week. Vianen hoopt daarmee te besparen op de kosten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De gemeente krijgt minder geld van het Rijk om de WMO uit te voeren en moet daarom 546.000 euro besparen. Er zal gesneden worden in de eigen organisatie, zoals de administratie, maar ook de ouderen zullen de bezuiniging voelen.

Vooral de sociale functie van de thuishulp zal verdwijnen, verwacht de gemeente. Het kopje koffie of thee dat de thuishulp met de oudere drinkt voor het schoonmaken, zal sneller leeg moeten. Of de koffiekan hoeft zelfs helemaal niet meer op tafel. Een gemeentewoordvoerder: „De sociale functie van de thuishulp – kopje koffie, een gesprekje – is belangrijk voor de ouderen, maar vanaf volgend jaar is daar minder tijd voor.”

Daar is Wicher Otten, secretaris van ANBO Vianen, het absoluut niet mee eens. Zijn organisatie komt op voor de belangen van ouderen in de gemeente. Otten: „Wat mij betreft halen ze overal wat weg, behalve bij de ouderen. Die moeten ze met rust laten.”

De thuishulp is echter niet de enige manier waarop de ouderen in Vianen worden getroffen. Ook aanvragen voor zorgproducten zullen kritischer worden bekeken. Nu worden voorzieningen als een scootmobiel veel te makkelijk weggegeven door de gemeente. De oudere moet zelf kunnen verantwoorden waarom een bepaalde voorziening nodig is.

Als blijkt dat een abonnement op de regiotaxi goedkoper is dan een scootmobiel, of dat thuishulp ook kan worden gedaan door familie, dan schudt de gemeente het hoofd. Een woordvoerder: „Het wordt niet meer: u vraagt, wij draaien.”

Enzo van Steenbergen