Microsoft profiteert van Office en Xbox

Dankzij de groeiende interesse in Office en spelcomputer Xbox schaart Microsoft zich in het rijtje van Amerikaanse technologiebedrijven die deze week positieve cijfers bekend maken. Het softwarebedrijf haalde in het gebroken boekjaar 2010 een omzet van 70 miljard dollar (49 miljard euro). Dat is 12 procent meer dan in het jaar daarvoor.

De zakelijke divisie, die de kantoorsoftware van Office levert, groeide in het afgelopen kwartaal met 7 procent en over het hele jaar met 16 procent. Dat is te danken aan de introductie van Office 2010, een nieuwe versie van het kantoorpakket dat in het bedrijfsleven en bij overheden nog steeds de standaard is. Voor zakelijke klanten biedt Microsoft sinds kort ook een online versie aan (Office 365) die per maand te huur is. Dat is vooral een defensieve maatregel om te voorkomen dat bedrijven op het goedkope Google Apps overstappen.

Office is goed voor 22 miljard dollar omzet op jaarbasis. De andere grote inkomstenbron is Windows (19 miljard). Van de huidige versie Windows 7 zijn 400 miljoen licenties verkocht. Maar het aantal computers dat verkocht wordt neemt af, met name in de Westerse wereld. Daar kiezen mensen vaak voor een tablet pc waarop software van Apple of Google draait. Microsoft heeft zelf nog weinig te vertellen op tablet-gebied.

De entertainmenttak (jaaromzet 9 miljard dollar) groeide met 45 procent. Die divisie profiteerde sterk van de introductie van de Kinect afstandsbediening voor de Xbox. Met Kinect zijn spellen eenvoudiger te bedienen, ook voor niet-ervaren gamers. De Xbox is Microsofts geheime wapen om aanwezig te blijven in de huiskamer, als toegangspoort tot online diensten, muziek, tv en films.

Microsofts online activiteiten zijn nog verliesgevend – 2,5 miljard dollar per jaar. Het marktaandeel van zoekmachine Bing steeg in de VS wel tot 14,4 procent. Microsoft blijft de strijd met Google aangaan, gesteund door een innige samenwerking met Facebook en een aanstaande overname van Skype .