Markten reageren opgelucht maar gevoel van twijfel blijft

De overeenkomst die de regeringsleiders gisteren sloten over de euro werd vanmorgen gunstig ontvangen op de beurzen. Maar de argwaan bleef.

Opluchting, maar met een knagend gevoel van twijfel. Zo was de reactie van de financiële markten vanmorgen samen te vatten, op de overeenkomst die de Europese regeringsleiders gisteren over de redding van Griekenland bereikten. De aandelenkoersen gingen omhoog, maar met bescheiden percentages. De AEX-index klom met 0,6 procent naar 339,04 punten rond het middaguur, na gistermiddag al een voorschot te hebben genomen op de Europese top, met een stijging van 1,9 procent. Dat gold voor de meeste aandelenindices, en ook voor de euro zelf. Die sterkte gisteren en vannacht al aan met 1,6 procent bij een koers van 1,4435 dollar per euro, maar zakte vanmorgen weer iets terug naar net onder de 1,44 dollar. Banken deden het uitstekend, na in de eurozone gemiddeld al een koersstijging van 14,6 procent in de afgelopen drie dagen te hebben doorgemaakt. Het feit dat zij ‘vrijwillig’ bijdragen aan een herstructurering van de schulden van Griekenland, bracht opluchting.

Groter vuurwerk was er op de obligatiemarkten, waar de staatsleningen van de eurolanden worden verhandeld. De koersen van de obligaties van de probleemlanden stegen, waardoor hun effectieve rendement (de rente) kon dalen. Dat was het meest spectaculair in het geval van Griekenland, waar de rente op staatsleningen met een looptijd van twee jaar kelderde met meer dan zes procentpunten tot 27,66 procent. Ierse leningen met deze looptijd zagen hun rente dalen met 4,6 procentpunten tot 14,5 procent. Zo verging het ook Portugese staatsleningen. Ook de Italiaanse en Spaanse leningen, die de afgelopen week onder vuur lagen toen de eurocrisis verhevigde, zagen hun rentes flink dalen.

Dat was goed nieuws voor beleggers, en voor de overheden van de betreffende eurolanden. Maar toch bleven er twijfels. Kredietbeoordelaar Fitch zei vanmiddag dat Griekenland een technisch bankroet doormaakt als banken meedoen aan de redding. De argwaan kwam ook tot uiting in de markt voor zogenoemde credit default swaps (CDS). Dat zijn verzekeringen op wanbetaling door, in dit geval, overheden. Deze markt is immens, met contracten die samen in de honderden miljarden euro’s lopen voor alleen al de overheden in het eurogebied. Beleggers hadden vanmorgen nog geen idee of de overeenkomst van gisteravond, waarbij Griekenland technisch een ‘wanbetaling’ van zijn schulden doormaakt, zal leiden tot een zogenoemde ‘credit event’ waarbij de verzekeringen moeten worden uitgekeerd. Daar gaat de internationale branchevereniging ISDA over, waarvan een oordeel enkele dagen op zich zal laten wachten. De CDS-premie voor Italiaanse staatsschuld daalde vanmorgen met 27,5 punten tot 225 punten. Dat houdt in dat het nu 225.000 euro kost om een staatsschuld ter waarde van tien miljoen euro te verzekeren. De Spaanse premie daalde 29 punten tot 279 punten, de Ierse met 102,5 punten tot 805 punten en de Portugese 93 punten naar 851 punten. Dat betekent in het laatste geval dat het nog steeds peperduur is om Portugese schuld te verzekeren. Dat gold al helemaal voor Griekenland, waar de CDS-premie weliswaar met 219 punten zakte, maar nog steeds 1.781 punten bedroeg. Dat betekent dat het bijna 1,8 miljoen euro kost om tien miljoen schuld te verzekeren.

Dat zijn nog steeds hoge premies, en dat beduidt dat de onzekerheden nog niet weg waren. Verschillende analisten wezen er vanmorgen op dat de harde Duitse toezegging dat Griekenland het enige land is waar een schuldherstructurering met een bijdrage van de financiële sector zal plaatsvinden, lang niet zo hard in het officiële communiqué stond. En ook Griekenland bleef argwaan wekken. Dat het land nog steeds met een schuld kampt van 143 procent van het bruto binnenlands product, bracht veel beleggers vanmorgen op het idee dat deze Griekse schuldsanering niet de laatste zal zijn.

    • Maarten Schinkel