Kortkolom kunst

Opbrengst dagboeken Mengele valt tegen

Stamford. Op een veiling in Stamford in de Amerikaanse staat Connecticut is een verzameling dagboekaantekeningen van de Duitse naziarts Josef Mengele verkocht voor ongeveer 170.000 euro. Vooraf was de waarde van de documenten geschat op 300.000 tot 700.000 euro. Het gaat om in totaal 3.380 handgeschreven pagina’s in notitieblokjes en schoolschriften, die Mengele in de periode van 1960 tot 1975 opschreef onder het pseudoniem Andreas. De dagboeken werden in 2004 gevonden in het huis in Brazilië waar Mengele woonde. De koper is een Amerikaanse orthodoxe jood die ze tentoon wil stellen in zijn eigen museum. Mogelijk zullen de stukken eerst in bruikleen worden gegeven aan een ander Holocaust-museum. (Novum)

Beatles-foto’s leveren kwart miljoen op

New York. Foto’s van het eerste Amerikaanse Beatles-concert, dat in 1964 plaatsvond in Washington, hebben woensdag bij een veiling in Christie’s in New York zo’n 250.000 euro opgeleverd. Dat is ruim drie keer zoveel als van tevoren werd verwacht. De foto’s zijn gemaakt door de destijds 18-jarige Mike Mitchell. Topstuk op de veiling was een foto waarop de vier Beatles van achteren te zien zijn. Voor de foto is bijna 50.000 euro betaald. Ook foto’s van een optreden in Baltimore werden geveild. (Novum)

Zes ton voor renovatie van Friese kerken

Leeuwarden. Tien Friese cultuurfondsen schenken 625.000 euro voor acuut groot onderhoud aan 23 monumentale kerken van de stichting Alde Fryske Tsjerken, onder meer in Jorwert, Hegebeintum en Marrum. Om voor 1,2 miljoen rijkssubsidie in aanmerking te komen moest de stichting binnen zes jaar zelf zes ton bij elkaar krijgen. Aan die eis is nu voldaan. De stichting Alde Fryske Tsjerken bezit 38 kerkgebouwen. Friesland telt in totaal zo’n 770 kerken. (NRC)

Nominaties bekend van theaterfotoprijs

Amsterdam. Het Theater Instituut Nederland heeft de vijf nominaties bekendgemaakt van de TheaterFotoPrijs 2011. De prijs beloont de fotograaf die het afgelopen theaterseizoen de beste foto van een professioneel gezelschap maakte. De genomineerden zijn Joris van Bennekom met een scènefoto uit de musical Soldaat van Oranje, Robert Benschop met een foto van de Korzo-productie 2Halves, Hans Gerritsen met een foto van Walk of fame, Sanne Peper met een foto van Hamlet door Toneelgroep Oostpool en Leo van Velzen met De Avonden door Bos Theaterproducties. Begin november wordt de winnaar bekendgemaakt. (NRC)