Kortkolom economie

Afschrijving TomTom: 489 mln euro verlies

Rotterdam. Omdat de vraag naar losse navigatiesystemen in een jaar tijd met meer dan 20 procent is gekrompen moet TomTom een half miljard euro afschrijven op zijn investeringen. Dat levert een eenmalige verliespost van 489 miljoen euro op. Deze tegenvaller volgt na een winst- en omzetwaarschuwing, vorige maand, waardoor de waarde van een aandeel TomTom kelderde. In het afgelopen kwartaal haalde de Nederlandse navigatiefabrikant 314 miljoen euro omzet (minus 13 procent). De verkoop van ingebouwde systemen in auto’s groeit, maar niet snel genoeg om de terugval in losse tomtoms bij te benen. TomTom moet het vooral hebben van zijn database en kaartinfo. Daarom nam het bedrijf in 2008 TeleAtlas over voor 2,9 miljard euro. In 2009 werd daar al 1,1 miljard euro op afgeschreven. (NRC)

Vodafone verhoogt prijzen mobiel internet

Rotterdam. Enkele dagen nadat KPN aankondigde de kosten voor mobiele data verhoogde, maakt ook concurrent Vodafone bekend dat het mobiel internetten duurder wordt. De datalimiet wordt verlaagd en klanten gaan meer betalen voor extra megabytes in de bundel. Wie 1 gigabyte per maand aan dataverkeer wil verbruiken – de huidige norm – is 42,50 euro kwijt. Nederlandse mobiele providers merken dat klanten vaker gratis internetdiensten als WhatsApp, Twitter en Facebook gebruiken om elkaar berichten te sturen. Er komt daardoor minder geld binnen aan sms’jes. (NRC)

Storten contant geld te duur voor winkels

Rotterdam. Het afstorten van contant geld is voor winkeliers de afgelopen jaren veel duurder geworden. In sommige gevallen zijn de kosten 40 procent gestegen. Dat meldt Detailhandel Nederland, de belangenorganisatie voor winkeliers. „Met name voor het midden- en kleinbedrijf wordt het afgeven van contant geld bij de bank zo een extreem hoge kostenpost”, zegt een woordvoerder. (Novum).

Océ boekt verlies in tweede kwartaal

Rotterdam. Océ maakte vanmorgen bekend dat het nettoverlies in het tweede kwartaal is opgelopen tot 14 miljoen euro. De integratie met Canon verloopt volgens plan. De printerfabrikant uit Venlo leed in de vergelijkbare periode vorig jaar een verlies van 11 euro miljoen. (Novum)