Kortkolom buitenland

Hadzic uitgeleverd aan tribunaal in Den Haag

Belgrado. Goran Hadzic, de voormalige Servisch-Kroatische president die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, is rond het middaguur vertrokken uit Belgrado om te worden overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Hij had eerder op de ochtend in zijn cel bezoek gekregen van familieleden en mocht daarna onder zware veiligheidsmaatregelen een bezoek brengen aan zijn ernstig zieke moeder in Novi Sad, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Belgrado. Hadzic wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden Kroaten. (AFP)

Al-Shabaab weigert hulporganisaties

Mogadishu. De radicaal-islamitische militie Al-Shabaab laat buitenlandse hulporganisaties toch niet toe tot de delen van Somalië die ze controleert. Ze beschuldigt de organisaties van „politieke activiteiten”. Eerder deze maand gaf Al-Shabaab nog toestemming aan buitenlandse hulpverleners om voedsel te komen afleveren. De militie uitte gisteren felle kritiek op de VN en ontkent dat er sprake is van een hongersnood in Somalië. „De droogte is ernstig, maar er is geen hongersnood,” zei woordvoerder Sheikh Ali Mohamud Rage . „Dit is pure propaganda.” Al-Shabaab controleert grote delen van Zuid-Somalië. (Reuters, BBC)

Iran is bereid tot een dialoog met de VS

Teheran. Iran is bereid tot een dialoog „tussen gelijken” met de Verenigde Staten, zo heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, gisteren verklaard. Iran en de VS hebben sinds meer dan dertig jaar geen diplomatieke relaties meer en de onderlinge verhouding wordt belast door Amerikaanse beschuldigingen dat Teheran heimelijk kernwapens ontwikkelt. Salehi, die zelf in de VS heeft gestudeerd, zei echter dat „geen enkel conflict voor eeuwig is”. Washington heeft nog niet gereageerd op de Iraanse uitnodiging. (AFP)

Onderhandelingen over Sahara mislukt

New York. Een nieuwe onderhandelingsronde bij New York tussen Marokko en de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging Polisario onder auspiciën van de VN over de toekomst van de Westelijke Sahara heeft niets opgeleverd. Volgens de VN wees elke partij het voorstel van de ander als basis voor onderhandelingen van de hand. Marokko, dat het gebied in 1975 annexeerde, biedt autonomie aan terwijl Polisario een referendum eist met onafhankelijkheid als optie. Later dit jaar komen beide partijen opnieuw bij elkaar. (AFP)