Kopie van Apple Store in China

„Het was pure oplichterij, maar ook schitterend, en briljant.” De Amerikaanse blogger ‘BirdAbroad’ kan enige bewondering voor de nep-Apple Store die zij ontdekte in de Chinese stad Kunming niet verbergen. De 27-jarige blogger, die in Kunming woont, omschrijft de winkel als een perfecte kopie: met Apple-logo, hetzelfde interieur als de echte winkels, reclameposters voor de iPhone 4 en personeel dat werkelijk denkt voor het Californische bedrijf te werken.

Apple heeft geen winkels in Kunming, alleen dertien verkooppunten in andere winkels. Het bedrijf weigert commentaar. Onbekend is of de winkel echte Apple-producten verkocht of namaak.

Volgens de Amerikaanse overheid liepen Amerikaanse bedrijven in 2009 een geschatte 48 miljard dollar aan inkomsten en 2,1 miljoen banen mis door Chinese namaak van Amerikaanse software en andere aantastingen van het intellectueel eigendom. Bestrijding hiervan zou een prioriteit van de VS zijn. (Reuters)