Hadzic onderweg naar Den Haag

A convoy of jeeps and police cars left the detention unit of the Serbian war crimes court and local media reported it took the last Balkan war-crimes suspect Goran Hadzic to visit his sick mother before leaving for the U.N. tribunal in the Hague, in Belgrade, Serbia, Friday, July 22, 2011. Former Croatian Serb leader Goran Hadzic's lawyer Toma Fila told the Associated Press that his client likely will be sent to the tribunal in The Hague, Netherlands, later Friday. (AP Photo/Darko Vojinovic) Een konvooi politiebussen verliet vanochtend het detentiecentrum van het Servische hof voor oorlogsmisdaden. Foto AP / Darko Vojinovic

Update 12.20 uur Inmiddels is het vliegtuig met aan boord Goran Hadzic vertrokken vanaf het vliegveld in Belgrado. Dat meldt de Servische omroep B92. De woensdag opgepakte Servische Kroaat zal worden overgevlogen naar de gevangenis in Scheveningen in afwachting van het proces tegen hem.

Het konvooi van politiebussen met Hadzic reed vanochtend eerst naar Novi Sad in Noord-Servië om hem in de gelegenheid te stellen afscheid te nemen van zijn zieke moeder, meldde het Servische staatspersbureau Tanjug.

Het onafhankelijke B92 meldde dat de laatste papieren voor de overdracht inmiddels door de Servische autoriteiten zijn ondertekend, hetgeen betekent dat niets meer het vertrek van Hadzic naar Nederland in de weg staat.

Hadzic werd woensdag gearresteerd na een kleine acht jaar op de vlucht te zijn geweest. De etnische Serviër wordt beschuldigd van misdaden tijdens de oorlog in Kroatië (1991-1995). Hij was de laatste door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadiger.

    • Bart Hinke