Hadzic geland op vliegveld Rotterdam

Serbian police officers escort Goran Hadzic (C, in green), after he visited his terminally ill mother in Novi Sad July 22, 2011. Serbia on Friday extradited Goran Hadzic, the last ethnic Serb wanted by the International Criminal Court in The Hague, in a symbolic moment for the once-pariah Balkan nation's European future. REUTERS/Stringer (SERBIA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW CONFLICT) Goran Hadzic (midden, groen-witte polo) bezocht vanochtend nog zijn zieke moeder alvorens hij op het vliegveld naar Nederland werd gezet. Foto Reuters / Stringer

Goran Hadzic is zojuist geland op het vliegveld Rotterdam-Den Haag en zal vanaf daar overgebracht worden naar de gevangenis in Scheveningen. De van oorlogsmisdaden verdachte Servische Kroaat, die woensdag werd opgepakt in Servië, zal daar verblijven in afwachtingen van zijn proces bij het Joegoslavië-tribunaal.

Hadzic was de laatste van oorlogsmisdaden verdachte uit de Joegoslavische oorlogen in de jaren ’90 die nog gezocht werd door het VN-tribunaal in Den Haag.

Het konvooi waarmee Hadzicvanochtend uit de gevangenis van het oorlogsmisdadentribunaal in Belgrado vertrok arriveerde iets voor 12.00 uur op de internationale luchthaven van de Servische hoofdstad Belgrado. Het konvooi was eerder naar Novi Sad, in het noorden van Servië op een uur afstand van Belgrado, gereden om Hadzic in de gelegenheid te stellen afscheid te nemen van zijn zieke moeder. Andere familieleden bezochten hem eerder vandaag in zijn cel.

De nu 53-jarige etnische Serviër Hadzic werd woensdag opgepakt, na zeven jaar voortvluchtig te zijn geweest. Zijn arrestatie vond een kleine twee maanden na de aanhouding van kopstuk Ratko Mladic plaats, die al ongeveer zestien jaar op de vlucht was. Ook hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden.