Griekse bloggers: zijn we nu wel of niet failliet?

Premier Papandreou van Griekenland noemt het Europese akkoord over de crisisaanpak een ‘duurzame’ oplossing. Maar Griekse critici hebben hun twijfels.

Belgrado. - Zijn we nu failliet of niet, vragen Griekse bloggers en twitteraars zich af. Ze becommentarieerden vanochtend het woordenspel van de Europese leiders en economisch analisten. Die voorspellen vanaf vandaag een tijdelijk faillissement en spreken omzichtig over een gedeeltelijke ‘herstructurering’. Veelgelezen blogger Pitsirikos vergelijkt de politici en analisten met artsen die bij het vertellen van de diagnose het woord ‘kanker’ vermijden.

De Griekse regering heeft het akkoord met opluchting begroet. Premier George Papandreou sprak na afloop van de Eurotop van een „duurzame” oplossing en een welkome verlaging van de last voor de bevolking. Hij benadrukte de afspraken om de Griekse economie te stimuleren met investeringen – volgens Papandreou een Europese variant op het Marshall Plan.

Niet iedereen in Griekenland is optimistisch. De afspraken bevatten „een paar goede ingrediënten”, maar het is „te weinig en te laat”, becommentarieert econoom Yanis Varoufakis. „Als dit anderhalf jaar geleden was besloten en gedisciplineerd uitgevoerd, had het geholpen.”

Varoufakis vindt dat de Europese regeringsleiders ten onrechte de Europa-crisis blijven behandelen als een Griekse crisis. „Maar het is absurd om te verwachten dat Spanje tegen 6 procent blijft lenen, terwijl Griekenland 3,5 procent betaalt. Of dat je op de Griekse schuld kunt afschrijven, maar de Ierse ongemoeid laat.” Over een paar maanden zullen de financiële markten de EU opnieuw testen, voorspelt hij.

Varoufakis vindt het positief dat in de afspraken zowel verlaging van de schuld als hulp aan de banken en investeringen staat. Wat volgens hem nog ontbreekt is een duidelijk antwoord op de vraag waar al dat geld vandaan moet komen. Op de EU-top zijn gisteravond geen afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de uitgifte van euro-obligaties.

Aan de vooruitzichten voor de inwoners van Griekenland verandert op het eerste gezicht weinig: jaren van hervormingen liggen voor hen, evenals verkoop van staatsbezit en financiële soberheid, onder streng internationaal toezicht.

Voor Griekenland hangt de komende tijd veel af van de opstelling van politici. De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, sprak vanmorgen van „een enorme opluchting”, maar temperde de verwachtingen omdat er fors moet worden bezuinigd. Durft de regering door te zetten in de confrontatie met boze taxichauffeurs en andere bevolkingsgroepen die worden getroffen door de bezuinigingen en hervormingen? Voortdurend dreigen nieuwe verkiezingen. Tot nu toe heeft de grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie, geweigerd de maatregelen te steunen. We hebben adempauze gekregen maar de politieke voortekenen zijn slecht, schrijft vandaag het commentaar van het conservatieve dagblad Kathimerini. De oproep boven het verhaal: ‘Vergooi deze kans niet’.