'Goed voor Nederland en Europa'

Een bijdrage van de private sector was de harde eis van Nederland voor nieuwe steun aan Griekenland. Sterker, minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei met enige trots dat Nederland de reden was dat er niet eerder een akkoord was gekomen. „Dat is misschien de oorzaak dat ik soms in Brussel met weinig enthousiasme word ontvangen”, zei hij onlangs over zijn harde opstelling. De bijdrage van de private sector is er uiteindelijk gekomen. Maar is het Europese akkoord daarmee een succes voor Nederland?

Premier Mark Rutte (VVD) zei na afloop van de urenlange vergadering in Brussel dat het akkoord „een goed resultaat voor Nederland en voor de Europese Unie” is. Hij verwees expliciet naar de bijdrage van de private sector, een sterke wens van de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei vanmorgen dat het akkoord binnen de eisen valt zoals door de Tweede Kamer gesteld. De PvdA is, net als VVD, CDA en D66, tevreden. Tweede Kamerlid Wouter Koolmees (D66): „D66 kan blij zijn met dit akkoord. Het is duidelijk een Europese oplossing voor het Griekse probleem.” GroenLinks noemt de Europese oplossing „een gemiste kans”. De partij hekelt het gebrek aan maatregelen om de grote macro-economische onevenwichtigheden in de Europese Unie te herstellen. PVV-leider Geert Wilders reageerde via Twitter cynisch. „Grieken blij, Rutte en De Jager blij, gedoogpartner PvdA blij: 109 miljard euro extra voor de Grieken, maar einde euro komt dichterbij.”

Er is meer kritiek. Volgens Koolmees heeft het akkoord „wel erg lang” op zich laten wachten. Hij vindt het verder duidelijk een „Europees” akkoord. Dat minister De Jager dit akkoord nu verdedigt alsof het van hem is, na zijn aanvankelijk harde opstelling, verbaast de D66’er.