Gesink beste Nederlander

Na een moeizame Tour vol valpartijen en tegenslagen keerde kopman Robert Gesink van Rabobank gisteren terug in de voorste gelederen van het Tourpeloton. In de zware bergetappe met aankomst op de Galibier eindigde Gesink gisteren als beste Nederlander. Hij werd 21ste, op 5.35 minuten van ritwinnaar Andy Schleck.

Ook Rob Ruijgh ging lang mee op de slotklim. De Nederlandse renner van Vacansoleil werd 25ste, op 7.25 minuten van de ritwinnaar. Ruijgh blijft met een twintigste plaats de beste Nederlander in het algemeen klassement. De 24-jarige renner gaf na afloop toe dat er niet veel meer inzat: „Op een gegeven moment waren de benen leeg. Toen heb ik mijn eigen tempo gereden, maar dat is nog niet hard genoeg”.

Ruijgh is optimistisch over zijn sportieve toekomst. „Het was een pittig ritje, maar ik denk dat ik alles gedaan heb dat ik kon. De body moet nog wat sterker worden”.

De wedstrijd werd in de beginfase hard gemaakt door een vroege ontsnapping van negentien man, met de Nederlanders Maarten Tjallingii (Rabobank), Joost Posthuma (Leopard-Trek) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil). Robert Gesink wilde aansluiten op weg naar het dak van de Tour, de Col Agnel (2.744 meter), maar had de pech dat Arnold Jeannesson meereed. De Fransman stond vierde in het jongerenklassement, en kreeg geen ruimte van zijn concurrenten.

Joost Posthuma toonde zich een voorbeeldige ploegmaat voor zijn ontsnapte kopman Andy Schleck. Op de Col d’Izoard, de voorlaatste col van de buitencategorie gisteren, wachtte hij de Luxemburger op en ging hij vervolgens op kop rijden. Posthuma kon zijn inspanning echter niet lang doortrekken, en moest zijn veel beter klimmende ploegmaat al voor de top laten gaan.