Fusie van universiteiten Leiden, Rotterdam, Delft

De universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam gaan fuseren. Dat melden universitaire bronnen. De voorzitters van de colleges van bestuur wilden de fusie in september bekendmaken bij de opening van het academisch jaar.

Door de bundeling ontstaat de grootste academische instelling van Nederland, met 55.000 studenten. De universiteit zou Universiteit Leiden gaan heten en houdt campussen en instituten in Leiden, Delft, Rotterdam en Den Haag, aldus bronnen.

Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam moeten volgens de plannen binnen zes tot acht jaar zijn samengebracht onder één bestuurlijke leiding. De betrokken universiteiten weigeren commentaar. Voorzitter Sijbolt Noorda van de universiteitenvereniging VSNU, bevestigt de plannen, al wil hij het liever geen fusie noemen. „Dat klinkt mij te veel naar bedrijfsovernames. Dit is het institutionaliseren van een samenwerking. Dat drie bestaande universiteiten op deze manier hun krachten bundelen is uniek in de wereld”.

Scoren in Shanghai: pagina 6-7